Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Șeful diplomației de la Beijing va merge în Rusia. Vizita, pe fondul avertismentelor SUA legate de posibile livrări de armament

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 20 februarie 2023 Etichete: , , , , ,

Pe fondul avertismentului lansat de Statele Unite ale Americii, conform cărora China ar urma să livreze armament Federației Ruse, Kremlinul a confirmat luni, 20 februarie, că șeful diplomației de la Beijing, Wang Yi, va vizita Moscova „în curând” și s-ar putea întâlni cu Vladimir Putin, relatează Reuters

Wang Yi a transmis, recent, că Beijingul se va implica pentru găsirea unei formule de pace în cazul războiului din Ucraina.

O sursă anonimă citată de Reuters a explicat că vizita șefului diplomației chineze la Moscova ar avea scopul de a-i prezenta lui Vladimir Putin planurile Beijingului pentru un acord politic de încetare a războiului din Ucraina și de a discuta alte probleme bilaterale.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a informat, în schimb, că Federația Rusă ar putea primi ajutor militar din partea Chinei și l-a avertizat pe Wang Yi în timpul Conferinței de Securitate de la Munchen că, dacă se va întâmpla acest lucru, vor exista consecințe.

SUA nu sunt într-o poziție în care să facă cereri Chinei (…) Parteneriatul cuprinzător al Chinei cu Rusia se bazează pe nealiniere, non-confruntare și ne-atragerea unor terțe părți, iar acest lucru ține de suveranitatea a două state independente (…) Nu vom accepta niciodată ca SUA să arate cu degetul relațiile sino-chineze”, a fost reacția purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

În paralel, președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a transmis, într-un interviu pentru Die Welt, că speră ca Beijingul să fie de partea Kievului.

„În acest moment, în schimb, nu cred că acest lucru e posibil. Dar văd, totuși, o oportunitate pentru Beijing să facă o analiză pragmatică asupra a ce se întâmplă aici. Dacă China se va alinia cu Rusia, va fi un război mondial și cred că China e conștientă de acest lucru”, a adăugat Zelenski, citat de The Guardian.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii