Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Secretarul general NATO, după anunțul Rusiei: E loc de optimism prudent. Suntem pregătiți pentru ce e mai rău

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 16 februarie 2022

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat, miercuri, 16 februarie, că păstrează „un optimism prudent” în ceea ce privește dorința Federației Ruse de a găsi o soluție diplomatică la conflictul de la granița Ucrainei, menționând că Alianța Nord-Atlantică rămâne „pregătită pentru ce e mai rău”.

Secretarul general al NATO a menționat că Rusia nu dă semne că ar de-escalada conflictul de la granița cu Ucraina, deși Ministerul rus al Apărării a anunțat că o parte din trupele concentrate în sudul și estul Ucrainei, dar și în Crimeea, vor fi retrase.

„Nu am văzut o de-escaladare a Rusiei, dar monitorizăm îndeaproape ceea ce fac. Dacă încep să își retragă forțele, vom primi cu plăcere acest lucru, dar rămâne de văzut. Și-au mutat mereu forțele înainte și înapoi, vrem să confirmăm o adevărată retragere, a fost un du-te/vino(…)Rusia își păstrează capabilitățile pentru invadarea Ucrainei fără nicio avertizare prealabilă”, a declarat Jens Stoltenberg, în cadrul unei declarații de presă susținută la sediul NATO din Bruxelles.

Stoltenberg a punctat că își dorește ca oficialii Federației Ruse să aleagă diplomația în locul confruntării militare.

Vom continua să trimitem un mesaj clar Rusiei că suntem gata să stăm la masă, să negociem, să discutăm cu ei, dar suntem pregătiți pentru ce e mai rău. Dacă Rusia invadează din nou Ucraina, va plăti un preț mare(…)Trebuie să vedem o retragere de durată, nu doar o mutare de jur-împrejur. Cea mai bună contribuție a lor ar fi să își retragă trupele, e loc de optimism prudent”, a precizat secretarul general al NATO.

Totodată, secretarul general al NATO a respins, încă o dată, solicitările Federației Ruse de a nu accepta ca Ucraina să devină membru al Alianței.

Ne vom concentra pe situația critică de situație din Europa, ne vom întâlni și cu partenerii din Ucraina și Georgia și vom analiza importanța suveranității tuturor statelor (…) Acest lucru nu este doar despre Ucraina, cât și alte națiuni suverane din Europa, principiile sunt înscrise în statutul NATO și în Acordul de la Helsinki”, a spus Stoltenberg.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Federația Rusă a anunțat că își retrage o parte din trupele concentrate în Crimeea / Aurescu: Nu se văd semne ale unei dezescaladări reale

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *