Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


CNAIR a încheiat cu o firmă din China contractul pentru 8,6 km din Autostrada București Nord

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 16 martie 2023

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încheiat joi, 16 martie, cu China Civil Engineering contractul pentru proiectarea și execuția lotului 3, în lungime de 8,6 km, al Autostrăzii A0 Centura București Nord. Termenul de finalizare este de 2 ani și 6 luni.

Licitația pentru proiectarea și execuția lotului 3 din Autostrada A0 Nord a ajuns la final după mai bine de 3 ani, întrucât responsabilii din CNAIR au încercat cu disperare să evite încheierea contractului cu o firmă din China, având în vedere direcția strategică asumată de România. Semnarea acestui contract a fost posibilă după șase decizii ale CNSC și alte trei decizii definitive ale Curții de Apel București.

În anul 2021, la propunerea lui Cătălin Drulă, ministru al transporturilor la acea vreme, Guvernul a adoptat o Ordonanță de urgență care, în principiu, presupune scoaterea de pe piață a constructorilor veniți din această țară, actul normativ nu se aplică licitațiilor unde deja au fost depuse oferte.

În final rămân chinezii

Deși li s-a transmis foarte clar că nu sunt bine veniți, chinezii nu au renunțat la acest contract. De nu mai puțin de cinci ori au fost eliminați de CNAIR și de tot atâtea ori au obținut câștig de cauză în instanță. În final, văzând că nu îi pot scoate din joc pe cale legală, responsabilii din CNAIR le-au atribuit acest contract chinezilor

Valoarea ofertei, făcută în 2020, este de 397,99 milioane de lei, fără TVA, o valoare care foarte probabil nu mai acoperă costurile necesare. Chinezii vor avea de construit 8,6 kilometri de autostradă pe lotul 3 al A0 Nord, care cuprinde șapte pasaje (două având lungimi de 318,3 metri, respectiv 466,5 metri). Vor avea la dispoziție 12 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție.

Autostrada de Centură București

Noul inel de centură al Capitalei, construit la profil de autostradă, va avea 100,7 km și este împărțit în două secțiuni, nord și sud.

Dacă pe secțiunea de sud, după mai multe tergiversări, lucrările au demarat pe toate cele trei loturi, pe cea de nord lucrurile nu stau la fel de bine. Doar pe lotul 2 sunt începute lucrările, lotul 4 se află în proiectare, iar lotul 1 nu are constructor.

Comentarii