Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Ce este, cum se obține și cât costă ESTA, autorizația de călătorie care va înlocui viza pentru SUA

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 1 octombrie 2024

România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil de anul viitor, românii vor putea călători fără vize în SUA, a anunțat marți ambasadorul Andrei Muraru. Călătorii români vor fi însă obligați să obțină o autorizație autorizația prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA).

ESTA reprezintă o autorizație de călătorie cerută cetățenilor care călătoresc în vacanță, în interes de afaceri sau în tranzit pe teritoriul SUA. Documentul este solicitate de către autoritățile de imigrare americane tuturor cetățenilor din statele membre ale programului Visa Weiver și autorizează călătoriile în Statele Unite. Copiii însoțiți și neînsoțiți, indiferent de vârstă, care sunt cetățeni sau cetățeni ai țărilor cu scutire de viză trebuie să aibă propria lor aprobare ESTA înainte de a călători în SUA.

Perioada maximă de ședere pentru o singură călătorie este de 90 zile, respectiv 180 zile pe parcursul unui an calendaristic. ESTA este valabilă timp de 2 ani și permite vizite multiple în SUA, însă va trebui reînnoită la schimbarea pașaportului.

Autorizația poate fi solicitată prin completarea unui formular pe portalul https://esta.cbp.dhs.gov. Solicitanții trebuie să dețină un pașaport valabil pentru cel puțin 6 luni de la plecarea planificată din Statele Unite. Tariful este de 21 de dolari, sumă ce poate fi achitată prin card de credit/debit sau PayPal. Timpul estimativ pentru completarea cererii este de 23 minute. Formularul necesită completarea mai multor informații personale, cum ar fi: numele și prenumele; data nașterii; datele pașaportului; locul de muncă; starea de sănătate. Aplicația ar trebui începută cu cel puțin 72 ore înainte de plecare.

Autoritățile americane îi avertizează pe călători: „ESTA nu reprezintă însă o garanţie a intrării în SUA”. Autorizația aprobată permite doar îmbarcarea către SUA în condiţiile programului Visa Waiver. Pentru fiecare caz individual, CBP (Customs and Border Patrol) va decide dacă vă acordă sau nu dreptul de intrare în SUA.

Comentarii