Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Șase oferte la licitația pentru construirea Spitalului Regional Iași. Când ar putea fi finalizate lucrările

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 7 august 2024

Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate a primit șase oferte la licitația pentru construirea Spitalului Regional Iași. Valoarea contractului este de 1,8 miliarde de lei, fără TVA.

Promise ani la rând de politicienii care s-au perindat la putere, spitalele regionale, cele care ar trebui să ofere o semnificativă gură de oxigen sistemului sanitar, sunt încă departe de finalizare. În ciuda discursurilor pompoase și a anunțurilor ce prevăd termene clare, realitatea este că proiectele avansează cu mare dificultate.

Dintre cele opt spitale promise inițial au rămas doar trei – Iași, Craiova și Cluj – însă pentru niciunul nu există vreun contract semnat de execuție a lucrărilor. Ce-i drept, pentru toate cele trei unități s-au făcut studiile de fezabilitate și proiectele tehnice, iar în prezent se efectuează câteva lucrări preliminare.

Concret, pentru Spitalul Regional Iași, sunt executate lucrări de organizare de șantier, lucrări pregătitoare, terasamente și împrejmuire, excavare grosieră, lucrări de protejare a săpăturii și lucrări de deviere a utilităților. Valoarea este de 26,6 milioane lei, fără TVA. Constructorul, Ness Proiect Europe, ar trebui să termine totul în luna aceasta.

Lucrările nu vor fi gata mai devreme de 2028

Greul însă abia acum începe. Faza a doua a proiectului, cea care cuprinde lucrările efective este în etapa de licitație. Interesul a fost destul de mare, iar la procedură s-au înscris șase asocieri: Bog’Art SRL Bucureşti, Ness Proiect Europe SRL Ploieşti, Dimex 2000 Company SRL Bistriţa Năsăud şi trei grupuri din Turcia, CCN, Afken şi Yildizlar.

Termenul de realizare este de 3 ani și 8 luni, calculat după semnarea contractului și emiterea ordinului de începere. Așadar, în cel mai fericit scenariu, lucrările ar putea fi gata la finele anului 2028.

Noul spital de la Iaşi va avea şapte niveluri (subsol, parter şi cinci etaje), 850 de paturi, 20 de săli de operaţie şi circa 3.000 de angajaţi. Spitalul va gestiona în primul an de funcţionare peste 47.500 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe.

Spitalul Regional de Urgenţă va avea o amprentă la sol de circa 28.000 de metri pătraţi şi o suprafaţă desfăşurată de 149.000 de metri pătraţi. Spitalul va fi dotat cu 9.600 de panouri fotovoltaice, 39.500 de metri pătraţi de spaţii verzi şi 1.500 de locuri de parcare.

Costul total al Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi este estimat la circa 668 de milioane de euro, din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii şi de la bugetul de stat.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW