Sunday, June 23, 2024
Jurnalism corect


Președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății, despre lipsa medicamentelor din spitale: Ține de management

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 28 iulie 2023 Etichete: , , , , , ,

​Preşedintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătăţii, conf. univ. dr. Michael Schenker, susține că bolnavii de cancer au acces la medicamentele necesare tratării bolii, însă, admite că unele „neajunsuri ale spitalelor” pot fi situații punctuale, pe care statul încearcă să le remedieze. 

În momentul de faţă pe lista medicamentelor gratuite care constituie Programul Naţional de Oncologie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate există medicamente pentru toate tipurile de cancer. Există medicamentele inovatoare. Din fericire la acest capitol stăm mult mai bine decât multe alte ţări din Uniunea Europeană. Dar, pot fi spitale,  furnizori care să nu aibă pe moment, sunt situații punctuale,care țin de management,  a menționat Michael Schenker, întrebat de jurnaliști, ce transmite pacienţilor oncologici care,  spun că nu au acces la medicamentele necesare și nu își permit tratamente în străinătate.

Mai multe servicii medicale pentru bolnavii de cancer, decontate de stat

Guvernul a aprobat, joi, 27 iulie, două acte normative care permit implementarea Planului Naţional de Prevenire şi Combatere a cancerului din România. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat  că s-a deblocat finanţarea unor activităţi din contractul cadru şi sunt vizate programele de sănătate, inclusiv programul de oncologie, însă, „reforma sistemului de asistență medicală pentru pacienții oncologici este un proces care se poate aplica în timp”.

Astfel, de acum, bolnavii de cancer vor beneficia de noi servicii medicale: testări gratuite extinse pentru diagnosticul şi monitorizarea cancerului, servicii de radioterapie de ultimă generație, servicii de psihologie, „fond de inovație” (n.r. acces la 16 medicamente noi, cu efect benefic în tratamentul cancerului). Toate aceste servicii medicale sunt gratuite pentru bolnavii de cancer, iar prestatorii de servicii nu pot invoca „nu avem fonduri”, întrucât se decontează integral de la bugetul de stat, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Sursă foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW