Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sarcină precisă pentru ministrul Rafila de la premierul Ciolacu: Planul de Combatere a Cancerului să fie gata până săptămâna viitoare


Prim-ministrul Marcel Ciolacu i-a cerut, joi, 20 iulie, în cadrul şedinţei de Guvern, ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, să finalizeze până săptămâna viitoare normele de aplicare la Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, în vederea adoptării acestora în viitoarea şedinţă a Executivului.

„Domnule ministru Rafila, şi dumneavoastră vă aflaţi tot contratimp cu adoptarea normelor la Planul naţional de luptă împotriva cancerului. Înţeleg că tot ansamblul legislativ ce însumează aceste norme este deja pus în transparenţă publică. Aşadar, săptămâna viitoare doresc să adoptăm modificările în şedinţa de Guvern„, a precizat premieru Ciolacu.

Bolnavii de cancer au ieșit în stradă, în urmă cu o săptămână, pentru a-i cere ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să adopte Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, care trebuia să intre în vigoare la 1 iulie.

Planul Național de Combatere și Control al Cancerului, în dezbatere publică

Potrivit Ministerului Sănătății, proiectul privind aprobarea Planului Național de Combatere și Control al Cancerelui este lansat în dezbatere publică. Oficialii de la Sănătate propun noi servicii medicale pentru pacienții oncologici:

-servicii noi de radioterapie stereotactică

– servicii de testare genetică care să permită terapii țintite pentru cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul de prostată, cancerul bronhopulmonar.

Propuneri pentru combaterea cancerului: metode de testare genetică

Totodată se va permite extinderea serviciilor de testare genetică pentru alte afecțiuni maligne hematologice, sindroamele mielodisplazice, limfoamele maligne, mielomul multiplu, sindroamele mielorprolifertative cronice și sindroamele limfoproliferative cronice.

Potrivit documentului afișat de Ministerul Sănătății, specialiștii doresc metode de localizare eficientă în cazul   cancer colorectal, cancerului de sân, cancerului de prostată, canceruuil bronhopulmonar, cancerele hematologice, cancere pediatrice și cancere rare care care să permită dezvoltarea unui nou subprogram de testare genetică flexibil în introducerea de noi paneluri de testare genetică, în funcție de medicamentele țintite care intră în rambursare de la bugetul de stat.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii