Cine sunt administratorii care i-au înfometat pe bătrânii de la un centru din Voluntari, reținuți de DNA
După valul de controale de la centrele pentru vârstnici din toată țara, noi abuzuri ies la suprafață, potrivit anchetatorilor. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție(DNA) i-au reținut pe administratorii centrului Royal Medical Clinic din Voluntari(județul Ilfov). Ei se numesc Damian Roberto Iulian(fost agent șef în cadrul Poliției Orașului Voluntari) și Dalbuzi Yasmin Ana Maria(medic, specializată în chirurgie plastică) potrivit surselor Main News.
Conform informațiile publice ale DNA, Damian Roberto Iulian nu este la abatere de la lege. În 2019, când îmbrăca uniforma de polițist, a fost condamnat la un an închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de tăinuire.
Mai exact, a cunoscut că administratora unei firme, originară din China, a mituit mai multe persoane, pentru a nu i se aplica sancțiunile prevăzute de lege. Ultimele declarații de avere postate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate(ANI) arată că, în perioada 2019-2021, Damian Roberto Iulian trăia doar din salariul de polițist și avea un credit la BRD în valoare de 54 000 de lei(n.r. scadent în 2021).
Afacerea pe baza vârstnicilor a venit, însă, în 2023. El deține 40% din societatea Royal Medical Clinic SRL, iar medicul Dalbuzi Yasmin Ana Maria 60%.
Vârstnicii, lăsați fără mâncare și tratament medical
Potrivit DNA, cei doi administratori ai centrului rezidențial mai sus menționat, i-ar fi lăsat pe bătrânii de pe urma cărora încasau bani fără mâncare și tratament medical.
În perioada 29 – 31 august 2023, cei doi inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi prezentat mai multe documente false (extras Revisal, Contract de catering, Contract privind prestarea de servicii medicale etc.) inspectorilor sociali desemnați să efectueze un control la un centru rezidențial pentru persoane vârstnice deținut de societatea administrată de cele două persoane, pentru a atesta îndeplinirea criteriilor și a standardelor minime care au stat la baza obținerii licenței de funcționare a centrului respectiv.
Acționând în această manieră, cei doi inculpați i-ar fi determinat pe inspectorii sociali să ateste, fără vinovăție, îndeplinirea condițiilor de acordare a acreditării/licențierii furnizorilor de servicii sociale și a serviciilor furnizate de aceștia.
În realitate, serviciile medicale ar fi fost inexistente, mâncarea oferită beneficiarilor (insuficientă, necorespunzătoare din punct de vedere nutritiv, neadaptată afecțiunilor acestora) ar fi fost achiziționată gata preparată din magazin (mici cu cartofi prăjiți, pui cu cartofi prăjiți etc.) sau ar fi fost „încropită” de angajații centrului din ce aveau la dispoziție, iar tratamentul medical, ce nu se administra cu regularitate, ar fi fost administrat beneficiarilor de persoane care nu ar fi avut pregătire medicală.
De menționat este faptul că, pe perioada vizitei inspectorilor sociali, unii beneficiari care nu ar fi îndeplinit condițiile de admisibilitate în centru, aspect supus controlului, ar fi fost scoși din centru, fiind cazați pentru o noapte într-un hotel, ulterior fiind „plimbați” cu un autovehicul sau ținuți în parcarea unui hipermarket până la finalizarea evaluării.
După ce, la data de 11 octombrie 2023, inspectorii sociali ar fi suspendat activitatea centrului ca urmare a deficiențelor constatate, inculpații ar fi mutat beneficiarii într-o altă locație în care și-ar fi continuat activitatea deși pentru acest serviciu nu ar fi existat licență, raportând autorităților că beneficiarii ar fi fost preluați de familii, a transmis DNA.
Sursă foto: Pixabay
Comentarii