Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Lupta împotriva dezinformării: Reprezentanța Comisiei Europene în România introduce platforma online numită trUE

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 16 octombrie 2023 Etichete: , ,

Astăzi, în data de 16 octombrie, Reprezentanța Comisiei Europene în România a inaugurat o platformă online nouă, cu accent pe contracararea dezinformării, numită trUE – Adevărul gol-goluț. Această platformă este concepută pentru a consolida eforturile de a aborda o problemă tot mai extinsă, atât pe plan global, cât și în cadrul societății românești. Scopul acestei noi platforme este să furnizeze resurse utile publicului în general, astfel încât să poată recunoaște știrile false și informațiile cu caracter manipulativ, care circulă pe internet.

Platforma trUE – Adevărul gol-goluț, o nouă inițiativă de combatere a dezinformării

Astfel, platforma „trUE – Adevărul gol-goluț” reunește articole, studii de caz, materiale video realizate în colaborare cu influenceri, dar și materiale didactice ce pot fi folosite în timpul orelor de curs.

„65% dintre români declară că știrile sau informațiile care în opinia lor denaturează realitatea sau sunt chiar false reprezintă o problemă pentru democrație în general, conform Eurobarometrului Standard 98. Ne dorim ca « trUE – Adevărul gol-goluț » să ofere un set de bază de instrumente cu ajutorul căruia cât mai mulți români să poată identifica informațiile care denaturează realitatea cu privire la Uniunea Europeană și nu numai, apărute în spațiul public. Oferim resurse online gratuite dedicate combaterii dezinformării, materiale ce pot fi folosite în sălile de clasă de către profesori, informații despre mituri demontate, podcast-uri video realizate de influencerii care ne ajută să « traducem » informații uneori tehnice pe înțelesul tuturor și multe altele”, a declarat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România.

„Verifică! Verifică încă o dată! Ești sigur că e adevărat? Abia acum poți distribui!” – este doar una dintre dintre recomandările practice prezentate în articolele care demască cele mai răspândite informații false. De asemenea, pe platformă se găsesc cele mai recente resurse oferite de Comisia Europeană, inclusiv ghiduri pentru educatori și strategii pentru promovarea unui comportament online „sănătos”.

În plus, platforma furnizează materiale video realizate de influenceri precum Dezaburit sau Zaiafet. Unul dintre materiale explică „Ce este și cum recunoști o știre falsă în 7 pași”.

Această platformă nouă încurajează interacțiunea cu publicul larg. Cei interesați se pot alătura inițiativei sau pot semnala cazuri de dezinformare legate de Uniunea Europeană prin intermediul adresei de email comm-rep-ro-true@ec.europa.eu.

Sursă foto: Comisia Europeană

Comentarii