România nu îndeplinește niciunul dintre criteriile de adoptare a monedei euro – raport al Comisiei Europene
Șase din cele șapte țări care nu folosesc euro, inclusiv România, nu sunt încă pregătite să adopte moneda europeană, precizează Comisia Europeană într-un raport citat de Reuters. Doar Croația îndeplinește toate criteriile pentru a începe să folosească moneda europeană din 2023, iar România nu îndeplinește niciun criteriu.
Bulgaria
Legile privind banca centrală a țării nu sunt compatibile cu legislația din zona euro referitoare la Banca Centrală Europeană, iar inflația din Bulgaria este prea mare. Cu toate acestea, țara îndeplinește cerințele privind finanțele publice, rata de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung, se arată în raport.
Cehia
Legile privind banca centrală a acestei țări nu sunt compatibile cu legislația din zona euro referitoare la Banca Centrală Europeană, inflația este prea ridicată și nu îndeplinește cerința privind cursul de schimb. Însă Republica Cehă îndeplinește criteriile privind finanțele publice și ratele dobânzilor pe termen lung.
Ungaria
Ungaria se află în aceeași situație ca Cehia – legile privind banca centrală a țării nu sunt compatibile cu legislația din zona euro privind Banca Centrală Europeană, inflația este prea mare și nu îndeplinește nici cerința privind cursul de schimb. Îndeplinește însă criteriul privind finanțele publice și ratele dobânzilor pe termen lung.
Polonia
Legislația băncii centrale a acestei țări nu este compatibilă cu legislația din zona euro privind Banca Centrală Europeană, inflația este prea ridicată și nu îndeplinește cerința privind rata de schimb sau convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. Ea îndeplinește doar criteriul privind finanțele publice.
România
România nu îndeplinește niciunul dintre criteriile de adoptare a monedei euro.
Suedia
Legislația privind banca centrală a Suediei nu este compatibilă cu legislația din zona euro referitoare la Banca Centrală Europeană și nu țara nu trece nici testul privind cursul de schimb. În schimb, îndeplinește toate celelalte criterii.
În prezent, zona euro cuprinde 19 state membre ale UE: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos.
Pentru a putea introduce moneda euro, statele membre ale UE trebuie să îndeplinească criteriile de convergență. Acestea sunt condiții economice și juridice convenite prin Tratatul de la Maastricht în 1992, fiind cunoscute și drept „criteriile de la Maastricht”.
Criterii economice de convergență
Condițiile economice pentru aderarea la zona euro contribuie la asigurarea faptului că o țară este pregătită pentru integrarea în regimul monetar al zonei euro.
Există patru criterii economice de convergență, astfel.
1. Stabilitatea prețurilor
Rata inflației nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate.
2. Finanțe publice solide și sustenabile
Țara nu ar trebui să facă obiectul procedurii aplicabile deficitelor excesive.
3. Stabilitatea cursului de schimb
Țara trebuie să participe la mecanismul cursului de schimb (MCS II) timp de cel puțin doi ani fără devieri semnificative de la cursul central din cadrul MCS II și fără o devalorizare a cursului central bilateral al propriei monede în raport cu euro în aceeași perioadă.
4. Ratele dobânzilor pe termen lung
Rata dobânzii pe termen lung nu ar trebui să fie mai mare de două puncte procentuale peste rata celor trei state membre care înregistrează cele mai bune rezultate în materie de stabilitate a prețurilor.
Candidații pentru aderarea la zona euro trebuie, de asemenea, să se asigure că legislația lor națională este compatibilă cu tratatul și cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) și al Băncii Centrale Europene (BCE), se mai arată pe site-ul Consiliului European.
Foto: Inquam Photos/Costin Dinca
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More on to that Topic: mainnews.ro/romania-nu-indeplineste-niciunul-dintre-criteriile-de-adoptare-a-monedei-euro-raport-al-comisiei-europene/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here to that Topic: mainnews.ro/romania-nu-indeplineste-niciunul-dintre-criteriile-de-adoptare-a-monedei-euro-raport-al-comisiei-europene/ […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: mainnews.ro/romania-nu-indeplineste-niciunul-dintre-criteriile-de-adoptare-a-monedei-euro-raport-al-comisiei-europene/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on on that Topic: mainnews.ro/romania-nu-indeplineste-niciunul-dintre-criteriile-de-adoptare-a-monedei-euro-raport-al-comisiei-europene/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on that Topic: mainnews.ro/romania-nu-indeplineste-niciunul-dintre-criteriile-de-adoptare-a-monedei-euro-raport-al-comisiei-europene/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: mainnews.ro/romania-nu-indeplineste-niciunul-dintre-criteriile-de-adoptare-a-monedei-euro-raport-al-comisiei-europene/ […]