Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Amenda primită de Klaus Iohannis în cazul declarațiilor legate de „Ținutul Secuiesc”, anulată de Înalta Curte

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 18 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis cererea președintelui Klaus Iohannis și a anulat amenda de 5.000 de lei dată în urmă cu doi ani de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în cazul unui atac adus social-democraților pe tema unui proiect de lege ce presupunea autonomia „Ținutului Secuiesc”, relatează vineri, 18 noiembrie, Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a fost amendat cu 5.000 de lei de CNCD pe 20 mai 2020, fiind acuzat de discriminare și încălcarea dreptului la demnitate pe criterii de apartenență etnică sau națională.

Iohannis a menționat atunci că amenda a fost aplicată pe criterii „profund politice”. Șeful CNCD, Astalosz Csaba, a fost membru UDMR.

Este vorba de declarațiile făcute în luna aprilie a aceluiași an, în care șeful statului a acuzat PSD că a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților un proiect de lege prin care dădea „o autonomie largă Ținutului Secuiesc”, conferință de presă începută de președinte cu replica „Jo napot kivanok, PSD” (Vă doresc o zi bună, PSD).

Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorităţi, ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor.

Jo napot, Ciolacu! (Bună ziua, Ciolacu!) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înţelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale naţiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României şi împotriva românilor. Este inadmisibil aşa ceva şi, până când sunt eu preşedintele României, o astfel de lege nu va exista”, spunea președintele Klaus Iohannis, în aprilie 2020.

Ulterior, amenda a fost contestată la Curtea de Apel București, care a respins, însă, acțiunea președintelui. Vineri, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul și a anulat definitiv amenda CNCD.

Sursă foto: Administrația Prezidențială

Comentarii