Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


România își retrage trupele militare din Afganistan / CSAT a aprobat redislocarea etapizată, începând cu 1 mai

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 27 aprilie 2021

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat, în ședința de marți, retragerea trupelor militare din Afganistan, începând cu 1 mai. Cei 615 de militari români și cele peste 80 de tone de materiale și elemente de logistică ale Armatei vor fi extrase cu aeronave militare naționale și ale NATO.

Retragerea trupelor militare ale României din Afganistan vine în contextul în care Joe Biden, președintele SUA, a anunțat, pe 14 aprilie, că va pune capăt conflictului din Orientul Mijlociu, după 20 de ani.

CITEȘTE ȘI: Joe Biden a anunțat oficial că SUA își vor retrage trupele din Afganistan: E timpul să oprim cel mai longeviv război purtat de America

Țara noastră a fost constant printre principalii contribuitori la misiunea NATO din Afganistan. Mii de miliari români au participat la această misiune de-a lungul timpului, fapt care a sporit gradul lor de pregătire în condiții de luptă și a condus implicit la profesionalizarea în ansamblu a Armatei României”, se arată într-un comunicat de presă emis după ședința de marți a CSAT.

România a participat la Războiul din Afganistan încă din anul 2001, ca membră a Alianței Nord-Atlantice. În acest timp, 27 de militari ai Armatei Române au căzut la datorie.

Prestația militarilor români a fost întotdeauna foarte apreciată de partenerii și aliații noștri. România face parte din coaliția împotriva terorismului, iar militarii noștri care acționează în teatrele de operații și-au asumat mereu cu profesionalism și curaj riscurile și pericolele pe care le presupune lupta pe acest front”, a precizat sursa citată.

Retragerea trupelor SUA și NATO din Afganistan ar urma să fie completă la data de 11 septembrie 2021, marcând 20 de ani de la atentatul terorist ce a lovit în inima New-York-ului, când două avioane comerciale de pasageri au fost deturnate de Al-Qaeda, lovind Turnurile Gemene ale World Trade Centre. Alte două avioane au fost deturnate în clădirea Pentagonului și pe o câmpie din Pennsylvania.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com