Saturday, September 30, 2023
Jurnalism corect


Joe Biden a anunțat oficial că SUA își vor retrage trupele din Afganistan: E timpul să oprim cel mai longeviv război purtat de America

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 14 aprilie 2021

Președintele Joe Biden a anunțat oficial că Statele Unite ale Americii vor retrage în totalitate trupele din Afganistan, începând de pe 1 mai, într-o acțiune ce ar urma să dureze până la 11 septembrie 2021, după 20 de ani de conflict în Orientul Mijlociu, potrivit CNN.

Sunt al patrulea președinte american care prezidează prezența trupelor în Afganistan. Doi republicani. Doi democrați. Nu o să îi pasez această responsabilitate următorului președinte”, a spus Joe Biden, într-un discurs susținut miercuri la Casa Albă.

Data de 11 septembrie 2021 a fost aleasă cu caracter simbolic, marcând 20 de ani de la atentatul terorist ce a lovit în inima New-York-ului, când două avioane comerciale de pasageri au fost deturnate de Al-Qaeda, lovind Turnurile Gemene ale World Trade Centre. Alte două avioane au fost deturnate în clădirea Pentagonului și pe o câmpie din Pennsylvania.

Președintele Joe Biden a amintit și de asasinarea lui Osama Bin Laden, principalul suspect al atacurilor din 11 septembrie 2001.

Am stat în Afganistan încă 10 ani de la acel eveniment, iar motivele pentru care am făcut acest lucru au devenit din ce în ce mai neclare în ultimii 10 ani(..)În ultimii 20 ani, amenințarea a dispărut”, a adăugat președintele Statelor Unite ale Americii.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat miercuri că trupele străine aflate sub comanda NATO în Afganistan vor părăsi țara în același timp cu retragerea SUA, până pe 11 septembrie, înaintea unei întâlniri la sediul NATO din Bruxelles, a transmis Reuters.

În acest moment, în Afganistan sunt aproximativ 7.000 de trupe care aparțin țărilor membre NATO, dar și din Australia, Noua Zeelandă și Georgia, în timp ce Statele Unite ale Americii au aproximativ 2.500 de militari.

La începutul anului 2021, președintele Klaus Iohannis transmitea, printr-o scrisoare adresată președintelui Camerei Deputaților, că România va detașa 755 de militari pentru misiunea NATO din Afganistan.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com