Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Rise Project: Afaceri profitabile în plină pandemie de coronavirus. Simona Ciulavu, condamnată în dosarul clanului Sportivilor a intermediat pentru Unifarm importul de echipamente medicale din Turcia

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 16 aprilie 2020 Etichete: , ,

Simona Ciulavu, o femeie de afaceri care a fost condamnată în dosarul de crimă organizată al interlopilor din clanul „Sportivilor”, a intermediat, prin firma pe care o controlează, livrarea de echipamente medicale din Turcia pentru compania de stat Unifarm, potrivit unei anchete Rise Project.

Potrivit sursei citate, pe 11 martie 2020, Ciulavu a preluat societatea BSG Business Select de la un cetățean iranian. Ulterior, pe 16 martie 2020, firma era înregistrată ca plătitoare de TVA, adică aptă de operațiuni comerciale.

Au fost printre singurii care au depus ofertă, cu vreo două săptămâni înainte să se materializeze transportul, susține șeful Unifarm, Adrian Ionel.

Mai mult, firma funcționează din decembrie 2019 sub această denumire, însă până atunci, timp de opt ani, compania nu a avut nicio activitate. Sediul firmei este într-un apartament din Pantelimon, iar în balconul imobilului au fost fotografiate rufe pe sârmă, iar un geam este acoperit cu un cearceaf.

Până în luna martie, firma a avut ca unic asociat un cetățean de origine iraniană, însă lucrurile s-au schimbat fix pe 11 martie, când OMS a declarat pandemiei de coronavirus.

Cu o zi înainte ca echipamentele de protecție să fie livrate în România, pe 18 martie, firma a plătit în Turcia 2.03 lei (0,42 euro) pentru o mască și 36,32 lei (7,5 euro) pentru un combinezon de protecție, în total 2.976.030 lei (614.400 Euro), iar pe 19 martie, un autocamion a adus în țară un milion de măști de protecție și aproape 30.000 de combinezoane produse în Turcia.

Câștig de 300.000 de euro pentru că „a mutat marfa dintr-o parte în alta”

Potrivit anchetei realizate de jurnaliștii de la Rise Project, pentru că „ a mutat marfa dintr-o parte în alta”, a câștigat în jur de 300.000 de euro.

Mai mult, firma patronată de Simona Ciulavu a mai adus în România încă 3.074.400 de măști și 21.540 de combinezoane de protecție. Marfa importată a provenit tot de la același producător turc, iar prețul a fost de 1.457.198 de euro, din care 4.400 euro reprezintă costuri de transport. Tranșa nouă a fost facturată e patru aprilie și a ajuns în România săptămâna trecută.

Al doilea transport nu a mai fost livrat către Unifarm, ci altor instituții, făcând oferte către UM 01812, IPJ Vrancea, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Primăria Leordeni și Consiliul Județean Buzău. Momentan, singurii care au acceptat sunt militarii de la Unitatea Militară 01812, din Moara Vlăsiei, județul Ilfov.

Astfel, până în prezent, BSG Business Select a importat echipamente de protecție în valoare de 2.071.598 euro.

Ludovic Orban: Nu o cunosc

Simona Ciulavu nu a răspuns la telefoanele și mesajele date de Rise Project. În schimb, premierul Ludovic Orban a declarat că nu o cunoaște pe aceasta și că nu îi spune nimic numele.

“Nu o cunosc personal pe doamna Ciulavu, nu-mi spune nimic numele. N-am avut nicio interacțiune personală. Ca ministru, relaționam direct doar cu cei care conduceau AM-urile, AM POST. Deci nu am avut legătură directă cu ea. Nu-mi aduc aminte nici din primărie, nu știu unde a lucrat acolo. Vă dați seama, ca viceprimar sau ministru, poți să te intersectezi la un moment dat, dar n-a făcut parte dintre persoanele cu care să fi lucrat direct. Iar în ceea ce spuneți legat de măști, că i-am ajutat pe ei… nu i-am ajutat pe ei, ci am intervenit atât eu, cât și alți miniștri, pentru ca Turcia să deblocheze cantitățile contractate, fie prin ONAC, fie prin Unifarm, fie prin Crucea Roșie. Nu e o intervenție pentru o firmă anume. Am vorbit inclusiv cu vicepreședintele Turciei. Am făcut demersuri pentru că noi aveam contracte semnate care trebuiau livrate din Turcia. Erau mai multe cu furnizori de acolo, înghețate ca urmare a interdicției de export dată de autoritățile turce și am intervenit pentru deblocarea cantităților contractate. E vorba despre produse medicale pentru România.”, a comentat Ludovic Orban pentru RISE.

Despre avocatul Robert Ionescu, Orban spune că doar a auzit, dar nici pe el nu-l cunoaște personal: “Repet, nu am avut nicio legătură cu această contractare. Nu am avut nicio intervenție directă legată de acest contract. Intervențiile pe care le-am făcut, au fost doar pe canale diplomatice și direct pentru a convinge autoritățile turce să permită plecarea din țară a cantităților contractate de mai multe entități. Nici nu am avut o evidență a tuturor contractelor.

Cine este Simona Ciulavu

În anul 2014, Simona Ciulavu a fost condamnată la un an și opt luni de închisoare cu suspendare pentru participarea la un grup infracțional organizat în cazul interlopilor din clanul „Sportivilor”. În anul 2006, ea a fost arestată preventiv în acest caz. Când a fost arestată, Ciulavu era angajată expert guvernamental și lucra la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Publice de Gospodarire Comunala din cadrul Guvernului Romaniei.

După ce a ieșit din spatele gratiilor, femeia s-a angajat la Primăria Capitalei, când viceprimar era Ludovic Orban. În iunie 2008, s-a transferat pe post de consilier principal în direcția de monitorizare a achizițiilor din ministerul Transporturilor, condus de același Ludovic Orban.

În 2009, Ciulavu a fost suspendată din ministerul Transporturilor după ce legăturile sale penale cu Clanul Sportivilor au devenit publice.

Radu Berceanu, ministrul de la acea vreme, susținea că Ciulavu a fost adusă în instituție chiar de Ludovic Orban, actualul premier:

“Doamna Ciulavu a fost colegă, bună prietenă și apropiată colaboratoare la Primăria Capitalei a domnului ministru Ludovic Orban. Domnul Ministru Ludovic Orban, datorită acestei apropieri strânse și prietenii de nezdruncinat, a luat-o la Ministerul Transporturilor, anul trecut, în luna mai. Ca să poată s-o ia, pentru că știa că are o serie de lucruri, i-a acceptat venirea fără cazier sau cu cazier nu știu cum, parțial color, pe proprie răspundere”, declara Radu Berceanu în 2009 pentru agenția Mediafax.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW