Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Republica Moldova: O nouă lovitură primită de Moscova. Partidul oligarhului Șor riscă să fie scos din joc

By Ana Teșcan , in Republica Moldova Stirile zilei , at 15 mai 2024

Partidul Șansă a fost chemat în judecată de Ministerul Justiției din Republica Moldova, notează tv8.md.

Potrivit sursei citate, anterior, Comisia Electorală Centrală a sesizat Ministerul Justiției, informând că în cadrul controlului complex efectuat în privința Partidului Politic „Șansă”, organul de conducere al acestuia nu s-a conformat cerințelor Comisiei și nu a prezentat datele complete, urmând a fi aplicate corespunzător prevederile Legii cu privire la partidele politice.

Partidul pro-rus este legat de oligarhul fugar Ilan Şor, care a fost condamnat anul trecut în absenţă la 15 ani de închisoare pentru fraudă.

„Ministerul Justiţiei a înregistrat la Judecătoria Chişinău, sediul Centru, cererea de chemare în judecată prin care solicită aplicarea prevederilor Legii cu privire la partidele politice, privind limitarea activităţii Partidului Politic „Şansă”, pentru un termen de 6 luni. Anterior, Comisia Electorală Centrală a sesizat Ministerul Justiţiei, informând că în cadrul controlului complex efectuat în privinţa Partidului Politic „Şansă”, organul de conducere al acestuia nu s-a conformat cerinţelor Comisiei şi nu a prezentat datele complete, urmând a fi aplicate corespunzător prevederile Legii cu privire la partidele politice. Conform prevederilor legale, Ministerul Justiţiei a solicitat Partidului Politic „Şansă” prezentarea actelor către Comisia Electorală Centrală în conformitate cu cerinţele actului de control, ulterior fiind informat că informaţia remisă nu este conformă pentru efectuarea controlului, fapt care a determinat înregistrarea acţiunii în instanţă”, au declarat reprezentanţii Ministerului de Justiţie de la Chişinău.

În februarie 2024, CEC a solicitat Ministerului Justiţiei să intervină după ce Partidul Politic „Şansă” ar fi refuzat să prezinte la Comisie toate informaţiile solicitate privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. Comisia susţinea că reprezentanţii partidului nu ar fi cooperat cu autoritatea electorală, nu ar fi dat curs solicitării Comisiei de a se înfăţişa la sediul acesteia şi nu ar fi prezentat actele care le-ar fi fost cerute.

Comentarii