Reprezentant PRO AGRO: Suma de 10 milioane de euro nu acoperă daunele suferite de fermierii români. Noi am respins această sumă
Reprezentanții Federației Naționale a Producătorilor din Agricultură(PRO AGRO) susțin că ajutorul acordat de Comisia Europeană trebuie să fie direct proporțional cu pagubele suferite de agricultori, în urma tranzitului, respectiv comercializării produselor ucrainene. Din punctul lor de vedere, prima tranșă din suma alocată României nu acoperă toate daunele suferite de fermierii români.
Cristian Gavrilă, reprezentant PRO AGRO, a menționat pentru Main News, că fermierii au respins suma de 10 milioane de euro, compensaţie de la Comisia Europeană, cerând să fie acordată o sumă mult mai mare, pe baza pierderilor agriculturilor români.
„Noi am făcut scrisoare și am respins acest ajutor. Pentru că daunele fermierilor români sunt mult mai mari. Compensațiile trebuie să fie în funcție de ceea ce noi am pierdut. Și am cerut să nu se desfacă pe teritoriul nostru cerealele, să nu se comercializeze, pentru că așa s-a stabilit inițial(n.r. la debutul războiului Rusia-Ucraina), ci doar să fim culoar de tranzit”, a subliniat Cristian Gavrilă, reprezentantul PRO AGRO, pentru Main News.
PRO AGRO susține că în mod nepermis, cerealele din Ucraina, neconforme standardelor UE, care ar fi trebuit doar să tranziteze România, „au fost şi valorificate pe teritoriul ţării, chiar amestecate cu cereale produse local, la standardele UE, mult mai scumpe, fapt care a adus grave prejudicii de imagine fermierilor români”.
Ce măsuri a anunțat Comisia Europeană pentru fermierii afectați și cum le va pune în pratică Guvernul României
Ministerul Agriculturii a anunțat, miercuri, 19 aprilie, că va va implementa măsuri de securizare suplimentară (sigilare și monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranzitează teritoriul României către state terțe, pentru protejarea fermierilor români care se confruntă cu dificultăți din cauza fluxului de cereale ucrainene. Totodată, a cerut ministrului ucrainean al Agriculturii să găsească rapid soluții pentru pentru restricționarea exporturilor de cereale și semințe oleaginoase (floarea-soarelui, rapiță) către România, tot cu scopul de a-i ajuta pe fermierii români.
Comisia Europeană a menționat că pregătește un alt pachet de sprijin financiar pentru fermierii din statele vecine Ucrainei, afectați de exporturile Ucrainei, în valoare de 100 de milioane de euro. Fiecărui stat ar trebui să i se aloce o sumă proporțională cu pierderea. Guvernul României asigură metodele de alocare a celor 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii. Fermierii pot depune cererile de plată la APIA, în termen de 15 zile de la publicarea Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial.
CITESTE ȘI: România impune reguli drastice pentru exportul de cereale din Ucraina. Vor fi controale ample la vamă
Sursă foto: Inquam Photos / Costin Dinca
Comentarii