Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


REPORTAJ Amenințarea invaziei Rusiei, văzută prin ochii ucrainenilor: Nu am încredere în politicieni, ci doar în armata noastră

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Foto News Interviuri Opinii , at 26 decembrie 2021

De când Federația Rusă a ocupat Crimeea și o parte dintre regiunile Donetsk și Lugansk în anul 2014, cetățenii ucraineni s-au îndepărtat de vecinii din Est, iar acum își doresc ca țara lor să fie independentă și să se apropie cât mai mult de vestul Europei. În timp ce unii consideră că singura soluție pentru a pune capăt agresiunilor Rusiei este un conflict armat, alții își doresc ca tensiunile să se rezolve într-un mod pașnic, fără să își mai piardă apropiații într-o escaladare a războiului dintre Kiev și Moscova. 

Din punct de vedere diplomatic, tensiunile dintre Federația Rusă și Ucraina au crescut treptat pe parcursul anului 2021. Informațiile prezentate de mass-media occidentală și de autoritățile de la Kiev arată că rușii au peste 150.000 de trupe la graniță, ce ar aștepta „undă verde” din partea Kremlin-ului pentru o invazie ce ar urma să vină undeva la jumătatea lunii ianuarie, în 2022.

Doar că în Ucraina, situația este diferită. Pentru cetățenii ucraineni, „primăvara rusă” din 2014, când Moscova a ocupat Crimeea și o parte din regiunile Donetsk (inclusiv orașul ce poartă numele regiunii) și Lugansk, a fost începutul unui război care încă e departe de a se fi terminat.

Pe 24 decembrie, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a raportat peste 200 de încălcări ale armistițiului în regiunile Donetsk și Lugansk, ce au inclus peste 150 de explozii, în conflictul dintre separatiștii pro-ruși și Armata Ucrainei. Organizația Națiunilor Unite susține că peste 13.000 de persoane, dintre care 3.300 de civili, au murit în ultimii 8 ani de conflict.

În regiunile ucrainene din Est, zona Ucrainei cea mai afectată de război, Rusia nu mai este privită ca un aliat, nici măcar în ochii vorbitorilor de limbă rusă, ci ca un agresor care pune în pericol viața a milioane de cetățeni, lăsând în urma ei sărăcie și frică.

(Drumurile pe care pot circula civilii din regiunea Donetsk, pustii pe timp de noapte)

(Un bloc de locuințe din Druzhkivka, abandonat după ce dezvoltatorul nu a mai avut bani pentru a termina proiectul)

Un simbol al luptei pentru independență

Druzhkivka este un oraș de 55.000 de locuitori, situat în Estul Ucrainei, la 80 de kilometri de orașul Donetsk, aflat sub controlul separatiștilor ruși, și la 700 de kilometri de capitala Kiev.

(Intrarea în orașul Druzkhivka)

Acolo l-am întâlnit pe Anatoly Vodolatski, un simplu cetățean devenit Erou Național, după „primăvara rusă”.

În anul 2014, când Federația Rusă a început agresiunile militare împotriva Ucrainei, rezistența din partea cetățenilor a fost minimă. Orașul a fost capturat de separatiștii ruși la mijlocul lunii aprilie și recâștigat de ucraineni pe 7 iulie.

Atunci, în Druzhkivka, cetățenii se afișau în public cu panglica Sfântului Gheorghe, ce simbolizează susținerea pentru ruși, iar steagurile Ucrainei erau înlocuite cu steagurile Federației Ruse, marcând capitularea unei națiuni.

Doar că pentru Anatoly Vodolatski, acest lucru a fost inacceptabil. A ieșit în stradă, în 2014, afișând steagul Ucrainei în fața unei statui ce îi era dedicată lui Vladimir Lenin.

Mesajul său, ce a redat speranța unora dintre cetățeni, dar a atras ura celor care susțineau Rusia, i-a adus arestarea, fiind eliberat câteva zile mai târziu, deși a fost amenințat cu moartea de cei care l-au capturat.

Pentru curajul său, a primit distincția de Erou Național al Ucrainei, după ce orașul a fost recucerit de armata Kiev-ului.

Acum, la aproape 8 ani distanță de la acele evenimente, cu Armata Federației Ruse la graniță pentru o nouă posibilă invazie, Anatoly susține că singura soluție pentru a pune capăt agresiunilor venite din Est este conflictul armat.

Nu am încredere în politicieni, am încredere doar în armata noastră. Dacă Federația Rusă va invada din nou Ucraina, sunt sigur că cetățenii nu vor mai ceda în fața rușilor”, susține Vodolatski.

Eroul Național al Ucrainei a mai subliniat că armata țării lui este puternică și poate face față armatei Rusiei, menționând inclusiv „frumoasa” dorință a femeilor de a se implica în lupta pentru independență.

„Față de 2014, acum știm de unde putem să luăm arme și să primim uniforma militară și suntem gata să ne protejăm țara”, a precizat Anatoly Vodolatski.

(Monument dedicat soldaților ucraineni care au murit în 2014, în Druzhkivka, Donetsk)

(Anatoly, față în față cu soldații ucraineni, la cazarma din Druzhkivka)

O posibilă invazie, privită prin ochii cetățenilor ucraineni

Lângă Anatoly a fost jurnalistul și activistul pro-ucrainean din regiunea Donetsk, Evgheni Fialko. El a subliniat că nu face parte din categoria celor care își doresc ca tensiunile de la graniță să ducă la un conflict militar de proporții, dar, ca o bună parte dintre cetățenii Ucrainei, este pregătit de orice.

În această situație, îți faci griji pentru apropiații tăi, pentru copii, pentru femeile din regiune”, a precizat jurnalistul.

(Stânga – Anatoly / Dreapta – Evgheni)

Printre puținii cetățeni ai orașului care au vrut să stea de vorbă cu jurnaliștii străini s-a regăsit Vladimir, un cetățean rus de 72 de ani, stabilit în Ucraina din anul 1974. Vladimir este de părere că, pentru a pune capăt conflictului, trebuie să se ajungă la un compromis la nivel diplomatic.

Îmi doresc ca acest teritoriu să rămână al Ucrainei. La un moment dat, cu toții trăiam împreună (n.r. rușii și ucrainenii), dar în vestul Ucrainei, din cauza fricilor induse în timpul ocupației sovietice, cetățenii s-au simțit ofensați și au o altă atitudine față de Rusia. Regiunile din Est sunt mult mai apropiate de Federația Rusă, așa se explică apropierea cetățenilor față de Kremlin”, a explicat Vladimir.

(Vladimir, cetățean rus stabilit în Ucraina)

Pentru Larisa, o casnică de 40 de ani din regiunea Donetsk, singura soluție este apropierea de Uniunea Europeană.

În ultimii ani, Federația Rusă ne-a arătat de ce este în stare, ba chiar mai mult. Suntem speriați, pentru că nu înțelegem ce se întâmplă, dar ne dorim ca acest conflict să se rezolve într-un mod pașnic, pentru că am obosit după atâția ani de război”, a explicat Larisa.

Ea susține că, în cazul unei invazii, nu va părăsi orașul în care locuiește.

Putin trebuie să rămână la el în țară, pentru că nu ne place stilul lui învechit de a conduce. Ne dorim să rămânem în Ucraina. Cetățenii din Est nu își doresc ca Federația Rusă să fie prezentă aici”, a fost mesajul Larisei pentru președintele Federației Ruse.

(Larisa, 40 de ani, casnică din Druzhkivka )

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *