ANALIZĂ Un pas înapoi și doi înainte | Politicienii pe care nici cele mai mari tragedii nu i-au scos din viața politică
Infernul din Colectiv, moartea polițistului Bogdan Gigină și sângele vărsat la Revoluție nu au scos politicienii implicați, într-un fel sau altul în aceste tragedii, din viața politică. Victor Ponta, Nicolae Bănicioiu, Cristian Popescu Piedone, Gabriel Oprea sau Petre Roman au rămas sau au revenit în prim-planul scenei politice din România, în ciuda controverselor din jurul lor. Unii acuzați de victime, alții de procurori sau chiar condamnați, nu s-au retras și nici nu au ezitat să ceară, din nou, încrederea românilor.
Acoperit de hârtii, Piedone s-a întors la primărie
Trimis în judecată și chiar condamnat, în primă instanță, la opt ani de închisoare în dosarul celei mai mari tragedii de după Revoluție, infernul din Colectiv, Cristian Popescu Piedone nu a renunțat la politică.
Edil al Sectorului 4 la momentul tragediei, funcție din care, acuză DNA, a eliberat acordul și autorizația de funcționare pentru club, deși acesta nu era autorizat pentru securitatea la incendiu, Piedone a pus ochii pe alt sector, la recentele alegeri locale. Și a și câștigat, astfel că a devenit, din nou, primar. Fără să aducă niciun fel de dovadă, a spus, de curând, că tribunalul care l-a condamnat ”a executat un ordin”.
„Tribunalul București, prin decizia judecătorului, nu a făcut decât să execute un ordin și să mă aflu în fața unui pluton de execuție”, a declarat Piedone.
Reporter: Ordinul cui? Faceți acuzații grave la adresa unui judecător.
CPP: Nu știu domne ordinul cui, poate a lui nevastă-sa, nu știu cui.
Mai mult, Cristian Popescu Piedone a mai afirmat că s-ar fi considerat, în continuare, nevinovat pentru moartea celor 65 de tineri, chiar dacă proprii lui copii și-ar fi pierdut viața în incendiu.
„Și copiii mei, dacă se aflau în noaptea aia în acel bar, nu club, la fel veneam în fața dumneavoastră cu copiii mei morți și le spuneam cu toată sinceritatea: sunt nevinovat”, a spus Piedone, cel care, în 2015, spunea că, din punctul de vedere al documentelor, este acoperit.
Ponta s-a retras și s-a întors
Confruntat cu un val uriaș de critici și de indignare după tragedie, Victor Ponta a demisionat din fruntea Guvernului imediat după tragedia din Colectiv. Odată cu premierul a plecat și Executivul.
Plecarea de la Palatul Victoria nu a însemnat că Ponta a ieșit și din viața politică. Ba mai mult decât atât, în 2017 și-a făcut alt partid și s-a implicat în jocurile politice din Parlament.
Bănicioiu ”avem de toate”
Ministru al Sănătății la momentul tragediei, Nicolae Bănicioiu a părăsit funcția odată cu demisia premierului. În 2016, însă, a candidat fără probleme pentru Parlament, fiind și acum deputat.
La scurt timp după incendiu, Bănicioiu a ieșit în presă și a spus că sistemul pe care îl conduce nu duce lipsă de nimic și că victimele au tot ce le trebuie. Afirmațiile au fost contrazise ulterior, inclusiv de medici.
Vizat de acuzațiile victimelor din Colectiv, Bănicioiu a fost audiat, cu greu, la Parchetul General, în bucata de investigație în care se verifică tratamentul primit de răniți în spitale. Anchetă care nici măcar până acum nu a fost finalizată.
Oprea, de la moartea lui Gigină la Colectiv / Candidează ”la cererea publicului”
Ministru de Interne în timpul incendiului devastator, Gabriel Oprea este judecat, în prezent, pentru moartea lui Bogdan Gigină. Polițistul și-a pierdut viața cu 10 zile înainte de Colectiv, în timp ce îl ducea pe Oprea acasă, acuză anchetatorii.
Fostul șef MAI s-a declarat nevinovat în permanență și a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi beneficiat, ilegal, de coloană oficială.
De altă părere sunt procurorii DNA.
”Începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcției de ministru al afacerilor interne, inculpatul Oprea Gabriel a dispus – cu încălcarea dispozițiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către poliția rutieră – însoțirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliție rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte și un polițist rutier motociclist.
În acest mod, ministrul de interne de la acea dată Oprea Gabriel și-a conferit, în mod discreționar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor polițiști rutieri în situații de risc sporit, și totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliție rutieră să se facă în regim de viteză sporită” – DNA
De curând a fost anunțată candidatura lui Oprea, din postura de independent, la alegerile parlamentare din 2020. Într-un comunicat al Uniunii Militarilor şi Poliţiştilor „Mihai Viteazul”, al cărei preşedinte este chiar Oprea, se arată că „decizia vine ca urmare a zecilor de mii de mesaje primite de la patrioţi romani, de la militari şi poliţişti din toată ţara, în care aceştia îi solicită fostului vicepremier să candideze pentru a le apăra drepturile, din nou, din Parlament”.
Cazul Petre Roman
Trimis în judecată pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei, fostul premier Petre Roman a reapărut în prim-plan în contextul alegerilor locale de anul acesta.
Roman a apărut pe lista de consilieri generali PSD, sprijinind, astfel, candidatura Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Ulterior, s-a retras.
Ministrul Bode, accident cu victimă
Un motociclist aflat în trafic în localitatea în care, la finalul lunii august a avut loc accidentul în care a fost implicată mașina ministrului Transporturilor, a surprins în imagini incidentul grav.
După accident, Bode s-a apărat spunând că nu i-a transmis șoferului de la SPP să ajungă mai repede la destinație, iar în momentele premergătoare producerii accidentului se odihnea pe bancheta din spate.
„În primul rând, doresc să îmi cer scuze față de toți cei care au avut de suferit în urma acestui nefericit incident. Mă refer la cetățeanul polonez care, deși nu a necesitat spitalizare, a avut nevoie de îngrijiri medicale și în egală măsură la participanții la trafic care au fost nevoiți să aștepte o oră în coloană după acest incident.Regret profund această situație și vă asigur că sunt conștient că, indiferent de împrejurările în care te afli, viața ta și a celor din jur reprezintă o prioritate”, a afirmat Bode la momentul respectiv.
Ministrul, care a și rămas în funcție, a fost apărat atât de premierul Ludovic Orban cât și de președintele Klaus Iohannis.
Orban, premierul care a lovit cu mașina o copilă
Și premierul Ludovic Orban a fost implicat într-un accident. În decembrie 2007, actualul șef al Guvernului a acroșat, ușor, o fetiță. Familia victimei nu a depus plângere și, ulterior, dosarul deschis a fost clasat.
„Din actele premergătoare efectuate în cauză a rezultat că, în ziua de 16 decembrie 2007, pe fondul unor condiții atmosferice nefavorabile, Orban Ludovic a fost implicat într-un accident rutier pe șoseaua Cotroceni, soldat cu acrosarea ușoară – cu partea stângă față a autoturismului – a unei minore, în vârstă de 14 ani și, ulterior, cu avarierea unui autoturism parcat în față unui imobil.
Prin rezoluția procurorului de caz, în dată de 31 ianuarie 2008 s-a dispus neînceperea urmăririi penale față de ministrul Orban Ludovic sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de :
– vătămare corporală din culpă, întrucât fapta comisă, respectiv cauzarea unor leziuni unei persoane, leziuni care necesită mai puțîn de 10 zile de îngrijiri medicale nu este prevăzută de legea penală că infracțiune ;
– părăsirea locului accidentului, întrucât lipsește unul dintre elementele constitutive ale infracțiunii, fiind vorba de una dintre componentele care formează latura obiectivă a infracțiunii, mai exact urmarea prevăzută de lege, întrucât persoană vătămată, victima a unui accident produs în dată de 16 decembrie 2007, a suferit leziuni care au necesitat 2-3 zile de îngrijiri medicale, iar condiția pentru reținerea acestei infracțiuni constă în necesitatea unui număr de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare mai mare de zece zile;
– fals în declarații, întrucât fapta de a declara că nu a existat victima a accidentului comis în dată de 16 decembrie 2007 s-a dovedit a fi reală, în situația în care se ține cont de modul în care Înalta Curte de Casație și Justiție a interpretat termenul de „vătămare a integrității corporale”, în sensul că unei persoane i se recunoaște calitatea de victima a unui accident doar în cazul în care vătămările suferite necesită îngrijiri medicale mai mari de zece zile pentru vindecare„, a transmis, atunci, Parchetul General.
Implicat într-un accident soldat cu moartea a doi oameni, fostul ministru Daniel Chițoiu este, în prezent, trimis în judecată. Fostul demnitar nu are, însă, o funcție în prezent, cu toate că, până înainte de tragedie, a fost în cercurile politice apropiate puterii.
Foto: Inquam Photos/George Călin
Comentarii
[…] CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ Un pas înapoi și doi înainte | Politicienii pe care nici cele mai mari tra… […]
… [Trackback]
[…] Here you will find 91185 more Information to that Topic: mainnews.ro/analiza-un-pas-inapoi-si-doi-inainte-politicienii-pe-care-nici-cele-mai-mari-tragedii-nu-i-au-scos-din-viata-politica/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: mainnews.ro/analiza-un-pas-inapoi-si-doi-inainte-politicienii-pe-care-nici-cele-mai-mari-tragedii-nu-i-au-scos-din-viata-politica/ […]
… [Trackback]
[…] Find More on on that Topic: mainnews.ro/analiza-un-pas-inapoi-si-doi-inainte-politicienii-pe-care-nici-cele-mai-mari-tragedii-nu-i-au-scos-din-viata-politica/ […]
… [Trackback]
[…] Read More here on that Topic: mainnews.ro/analiza-un-pas-inapoi-si-doi-inainte-politicienii-pe-care-nici-cele-mai-mari-tragedii-nu-i-au-scos-din-viata-politica/ […]