Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Reacția procurorilor din CSM, după propunerile Băncii Mondiale legate de „pensiile speciale”

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 25 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis marți, 25 octombrie, că propunerile discutate în spațiul public pentru îndeplinirea jalonului din Planul Național de Redresare și Reziliență, referitor la „pensiile speciale”, vor avea un impact major în rândul magistraților.

Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii își exprimă profunda îngrijorare față de informațiile apărute în spațiul public privind eventualele modificări legislative referitoare la condițiile de pensionare ale magistraților, atât din perspectiva vârstei de pensionare, cât și a cuantumului pensiei de serviciu”, se arată într-un comunicat al Secției pentru procurori a CSM.

Procurorii din CSM susțin că, dacă propunerile se vor concretiza, statutul magistraților va fi „vulnerabilizat”.

În egală măsură, impactul adoptării unor astfel de măsuri la nivelul resurselor umane din cadrul sistemului judiciar ar fi unul major, în condițiile în care sistemul se confruntă deja cu un deficit de personal, iar procedura de ocupare a posturilor vacante s-a dovedit a fi dificil de gestionat, neoferind suficiente soluții pe termen mediu și lung”, potrivit sursei citate.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a prezentat, luni, fără să intre în mai multe detalii, raportul întocmit de Banca Mondială, prin care scoate în evidență măsurile necesare pentru îndeplinirea jalonului din PNRR, referitor la „pensiile speciale”.

Budăi a precizat că, potrivit documentului, „pensiile speciale” trebuie să aibă o bază de contributivitate, ceea ce se întâmplă și în prezent, să nu depășească nivelul salariului, iar beneficiarii să aibă un stagiu minim de cotizare.

„Se referă jalonul la trecerea pensiilor, să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului, adică să nu depăşească salariul”, a declarat Budăi.

CITEȘTE ȘI: Ciolacu îi cere lui Ciucă să scoată reforma „pensiilor speciale” ale militarilor din PNRR

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW