Monday, June 24, 2024
Jurnalism corect


Românii, obligați să poarte măști în spațiile închise după 15 mai. Cu ce preț vor fi vândute ? / Răspunsul ministrului Economiei

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 1 mai 2020 Etichete: , , , ,

După data de 15 mai românii ar urma să poarte măști de protecție în spațiile închise. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a spus că necesarul de măști medicinale este de circa 100 de milioane de bucăți.

Ministrul Economiei a mai precizat că cel mult 30% din echipamentele medicale va putea fi asigurat din producţie internă.

„Estimăm că va fi un necesar de 100 de milioane de măşti după 15 mai pentru a avea un stoc. Obligativitatea măştilor va fi pentru cei din spaţiile închise, iar principala noastră preocupare est să asigurăm aceste sotocuri. Din producţia internă, în luna mai nu vom putea avea acestă prducţie. Poate 20 – 30% şi atunci e clar că e nevoie de un necesar de import”, a spus Virgil Popescu, vineri, la Digi24.

În ceea ce privește prețul unei asemenea măști, Virgil Popescu a spus că va fi aproximativ 2 lei pe bucată.

„Veţi găsi măşti la preţuri rezonabile, în jurul cifrei de 2 lei. Repet, în jurul cifrei de 2 lei, nu vreau să vad speculaţii pe piaţă. Şi cu lanţurile de farmacii pentru că şi acolo trebuie să se găsească măşti. Nu vrem să intervenim pe preţ ci vrem să oferim măşti la preţuri competitive în aşa fel încât preţul de vânzare să fie la această sumă. Statul se va ocupa, dacă nu-şi pot retalierii şi farmaciile să-şi facă singuri importurile să se aprovizioneze de la producători interni. Vrem să avem în depozite măşti pentru toată lumea, pentru toţi revânzătorii, retailerii, pentru lanţurile de farmacii care dorec să achiziţioneze, să nu fie pernurie. Când va fi penurie atunci preţul ar putea fi speculat. Vrem ca oferta să fie mai mare decât cererea ca preţul să fie unul normal”, a mai declarat ministrul Economiei.

Măștile de protecție ar putea fi distribuite gratuit persoanelor din categorii vulnerabile, conform anunțului făcut de Ludovic Orban. De asemenea, premierul a mai spus că elevii care vor începe să meargă iar la școală după 15 mai vor primi măști gratuite de protecție din partea statului.

Context

Așa cum Klaus Iohannis a anunțat, dacă actualul context epidemiologic o va permite, decretul pentru instituirea stării de urgență pe teritoriul României nu va mai fi prelungit. Asta înseamnă că, teoretic, începând cu 15 mai vor fi ridicate treptat restricțiile impuse prin ordonanțele militare.

Una din măsurile anunțate de președinte este purtarea măștilor de protecție în mijloacele de transport în comun și în spațiile publice închise.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More here to that Topic: mainnews.ro/romanii-obligati-sa-poarte-masti-in-spatiile-inchise-dupa-15-mai-cu-ce-pret-vor-fi-vandute-raspunsul-ministrului-economiei/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW