Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Raport MAI – Nereguli la Academia de Poliţie. S-a ascuns numărul real de doctorate plagiate/ Ce măsuri au fost dispuse

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 3 iulie 2019 Etichete: , , , ,

Corpul de Control al MAI a finalizat ancheta la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” privind lucrările de doctorat. Verificările au vizat verificarea tezelor susținute în perioada 2011-2018. Ministerul a anunțat împuternicirea unui nou rector, în persoana Veronicăi Stoica, precizând că asupra lucrării de doctorat a acesteia nu exista suspiciuni de plagiat.

MAI: Academia a ascuns numărul real de lucrări verificate şi plagiate

Ministerul informează că s-au luat doar decizii formale la nivelul Academiei privind verificarea plagiatului în cazul tezelor de doctorat ale personalului cu funcţii de conducere, acestea fiind verificate doar când se solicitau informări de către conducerea ministerului.

„Prin modul în care s-a acționat pare însă că s-a urmărit să nu se poată realiza o diagnosticare corectă a fenomenului de plagiat. (..) Desi Academia de Poliție a prezentat conducerii ministerului și în spațiul public o serie de informații, în sensul că au fost verificate 149 de teze de doctorat din care 55 ar fi fost peste pragul acceptat al coeficienților de similitudine, în fapt, în cadrul procesului început în anul 2018 au fost verificate doar 82 de teze de doctorat din care 61 au fost peste pragul de alertă, a declarat Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI.

Concluziile Corupului de Control al MAI

– Din numărul total de 333 de teze de doctorat, 71 au fost verificate în perioada 2017-2018, conform procedurilor legale înainte de susținerea publică a tezelor, iar din celelalte 262 de teze din perioada 2011-2016 au fost verificate doar 82.

Pentru 61 din cele 82 de teze verificate, au fost constatate depășiri ale coeficienților de similitudine admiși, respectiv coeficientul, care se referă la procentul din text cu toate frazele similare descoperite de programul anti-plagiat în alte documente, respectiv coeficientul care determină procentul din text cu fragmente similare care depășesc 25 de cuvinte.

– Deși au fost emise 61 de rapoarte, la Comisia de Etică și Deontologie Universitară a Academiei de Poliție au fost trimise doar 58.

– De remarcat este și faptul că în cazul celor 82 de teze verificate: 10 erau de fapt sub formă de rezumat, 14 au fost verificate doar parțial din cauza limitei maxime setate pentru mărimea unui document care poate fi verificat prin programul anti-plagiat, iar în cazul a 7 teze au fost generate rapoarte de similitudini și în anul 2016.

– Au fost identificate inclusiv situații când anumite teze de doctorat au fost verificate în perioade de timp distincte, cu rezultate diferite.

Comisia de Etică, artificii pentru îngreunarea verificărilor

Corpul de Control a constatat că la nivelul Comisiei de Etică și Deontologie Universitară s-au fixat perioade de timp foarte mari pentru finalizarea verificării unei sesizării, respectiv 18 luni.

„Ulterior, pe perioada verificărilor Corpului de control al ministrului, Comisia a modificat perioada, reducând-o la 45 de zile”, a precizat Dajbog.

Comisia ar fi găsit şi un artificiu pentru îngreunarea verificărilor, respectiv obligativitatea prezenţei unui student în cadrul subcomisiilor de analiză a sesizărilor, aspect care nu e cerut de lege.

„Evident, în absența studentului, subcomisia nu se putea întruni”, a explicat purtătorul de cuvânt al MAI.

De altfel,Corpul de Control a constat că 4 ofițeri din conducerea Academiei de Poliție nu și-au depus propriile teze de doctorat la Comisia de Etică în scopul verificării prin softul anti-plagiat, așa cum se decisese prin Hotărârea Consiliului de Administrație al Academiei din 21.03.2019.

„Concluzia evaluării efectuate de Corpul de Control al ministrului este că la nivelul Academiei de Poliție nu există o politică coerentă de identificare și sancționare a plagiatului: nu există o procedură de verificare a tezelor prin programul de semnalare a similitudinilor, nu există o bază de date cu propriile teze de doctorat, nu sunt stabilite criterii, proceduri și standarde obligatorii pentru prevenirea fraudei în cercetarea științifică, inclusiv a plagiatului”, a completat Dajbog.

Măsurile dispuse de conducerea MAI

Comisia de verificare a propus „reanalizarea tuturor deciziilor luate la nivelul Academiei de Poliție cu incidență în verificarea respectării standardelor de etică profesională și elaborarea unui plan cu măsuri concrete de verificare a situațiilor de plagiat”.

Ministrul de Interne a informat Ministerul Educaţiei pentru verificarea eticii profesionale şi a sesizat Consiliul de Etică și Management Universitar, care are în competență cercetarea litigiilor de etică universitară și poate dispune cercetarea disciplinară a membrilor Comisiei de Etică și Deontologie Universitară.

Ministrul a împuternicit un nou rector la Academia de Poliţie

„Prin ordin al ministrului afacerilor interne doamna comisar șef Veronica Stoica a fost împuternicită să exercite atribuțiile funcției de rector al Academiei de Poliție. Din ianuarie 2018, doamna Veronica Stoica a ocupat funcția de împuternicit Prorector, iar din 24 mai 2019 a asigurat comanda Academiei de Poliție.

Domnia sa are o experiență de cadru universitar în Academia de Poliție de peste 25 de ani, specializarea drept.

Unul dintre criteriile care au stat la baza împuternicirii în funcția de rector a fost inexistența unor suspiciuni în legătură cu titlul de doctor. Menționez că dnei comisar șef i-a fost acordat titlul de doctor în urmă cu 20 de ani de către Universitatea București – Facultatea de Drept.

Doamna rector se bucură de o foarte bună reputație în mediul academic, având o bogată activitate în domeniul dreptului și al cercetării științifice”, a anunţat Monica Dajbog.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW