Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


PSD nu mai depune moțiune proprie deocamdată / Ciolacu: PSD va vota moțiunea AUR-USR PLUS

By Robert Madaianu , in Politic Stirile zilei , at 5 septembrie 2021 Etichete: , , ,

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat, duminică, faptul că formațiunea pe care o conduce va vota moțiunea inițiată de AUR și USR PLUS împotriva Guvernului Cîțu. Ciolacu susține, însă, că PSD este pregătit să depună o altă moțiune, dacă va fi nevoie. Informațiile vin în contextul în care surse politice vorbeau încă de sâmbătă despre intenția PSD de a merge cu propria moțiune în Parlament.

Dacă moțiunea USR AUR ajunge la plen, atunci PSD o va vota, dar nu să se întoarcă Barna în Guvern, ci vom merge până la capăt: alegeri anticipate. Alianța USR-AUR trebuie să ne susțină în acest demers. Guvernul Cîțu trebuie să plece”, a declarat Ciolacu după ședința conducerii PSD.

Ciolacu a criticat, totuși, depunerea moțiunii de către USR PLUS și AUR.

Încă de joi, PSD a prezentat moțiunea de cenzură. Am invitat atunci USR PLUS și AUR să discutăm pe marginea textului și să depunem împreună o moțiune care să aibă minimum 234 de semnături. USR PLUS a ales o alianță cu AUR și cu aroganța specifică nu au dat niciun semn”, a afirmat șeful PSD.

Sâmbătă, mai mulți social-democrați vorbeau despre varianta depunerii unei moțiuni de cenzură și de către PSD, după cum Main News a scris AICI.

Negocieri PSD-PNL?

Încă de la începutul weekend-ului, surse politice au declarat că social-democrații au negociat cu tabăra lui Florin Cîțu picarea moțiunii de cenzură. În schimbul susținerii, premierul ar fi oferit acces la resurse guvernamentale pentru primarii PSD.

După revocarea lui Stelian Ion de la Ministerul Justiției, Guvernul a adoptat celebrul „PNDL 3”, iar acum și PSD vrea acces la resurse. Să nu uităm de numărul mare de primari pe care social-democrații îi au în teritoriu. PSD ar căuta soluții pentru ca presupusa înțelegere să nu iasă în evidență. Social-democrații neagă, public, aceste informații.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: SURSE Culisele negocierilor dintre PSD și tabăra lui Cîțu din PNL, pentru picarea moțiunii

Calculele din Parlament

În total, în Parlament sunt 466 de aleși (senatori și deputați).

Pentru depunerea unei moțiuni de cenzură sunt necesare 117 semnături. USR PLUS și AUR au, împreună, acest număr. Și PSD îl are, de unul singur.

Odată depusă, moțiunea de cenzură trebuie votată de cel puțin 234 de parlamentari, pentru a trece și a duce la debarcarea Guvernului Cîțu.

Împreună, PSD și USR PLUS au 237 de voturi, suficiente pentru a pica Executivul.

PSD și AUR, însă, au 200, așa că ar avea nevoie și de alte voturi. USR și AUR au doar 123 de aleși.

Împreună, cele trei formațiuni (PSD, AUR, USR PLUS) au 280 de parlamentari.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Calculele din spatele scandalului politic: ce spune aritmetica parlamentară, ce combinații politice pot duce la căderea Guvernului

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW