Wednesday, May 18, 2022
Jurnalism corect


Calculele din spatele scandalului politic: ce spune aritmetica parlamentară, ce combinații politice pot duce la căderea Guvernului

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Politic , at 5 septembrie 2021 Etichete: , , , , ,

Doar o colaborare PSD, AUR și USR PLUS poate duce la căderea Guvernului. Main News a analizat aritmetica parlamentară pentru a vedea ce combinații politice pot duce la schimbarea Executivului condus de Florin Cîțu, în contextul moțiunii de cenzură.

PSD are 157 de parlamentari, dintre care 110 deputați și 47 de senatori. Următorul partid la numărul de aleși este PNL, cu 134 (93 deputați și 41 senatori).

USR PLUS: 80 de parlamentari, dintre care 55 deputați și 25 senatori.

AUR are 30 de deputați și 13 senatori, în total 43 de parlamentari.

UDMR are 29 de aleși, la care se adaugă cei 18 parlamentari care reprezintă minoritățile naționale și cinci parlamentari neafiliați.

Ce șanse are o moțiune

În total, în Parlament sunt 466 de aleși (senatori și deputați).

Pentru depunerea unei moțiuni de cenzură sunt necesare 117 semnături. USR PLUS și AUR au, împreună, acest număr. Și PSD îl are, de unul singur.

Odată depusă, moțiunea de cenzură trebuie votată de cel puțin 234 de parlamentari, pentru a trece și a duce la debarcarea Guvernului Cîțu.

Împreună, PSD și USR PLUS au 237 de voturi, suficiente pentru a pica Executivul.

PSD și AUR, însă, au 200, așa că ar avea nevoie și de alte voturi. USR și AUR au doar 123 de aleși.

Împreună, cele trei formațiuni (PSD, AUR, USR PLUS) au 280 de parlamentari.

Bătălia pe moțiuni

Imediat după revocarea ministrului Stelian Ion, atât USR PLUS cât și AUR și PSD au avansat ideea unei moțiuni de cenzură.

Vineri seară, USR PLUS și AUR au depus moțiunea, cu 122 de semnături. Aceasta are nevoie și de voturi din partea PSD pentru a putea trece.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Textul moțiunii de cenzură, depusă de USR PLUS împreună cu AUR

Miniștrii USR își dau demisia

Miniștrii USR PLUS, în frunte cu vicepremierul Dan Barna, își vor depune demisiile din Guvern, la începutul săptămânii următoare.

Anunțul a fost făcut de copreședintele partidului, la scurt timp după ce formațiunea a depus, împreună cu AUR, moțiunea de cenzură împotriva Executivului condus de Florin Cîțu.

Calea cea mai scurtă prin care sperăm să avem un nou premier și să continuăm coaliția”, a descris Dan Barna demersurile USR PLUS și AUR de a-l da jos pe Florin Cîțu din funcția de prim-ministru.

Fără cvorum

Calendarul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu nu a putut fi stabilit de conducerea Parlamentului nici la cea de-a doua încercare. La fel ca vineri seară, nu a fost cvorum în ședința forului de sâmbătă.

Ședința Birourilor Permanente Reunite ale celor două camere a avut loc, pentru a doua oară de la depunerea moțiunii, sâmbătă dimineață, la ora 11.

Nu a fost, însă, cvorum, ceea ce înseamnă că nu a putut fi stabilit calendarul dezbaterii și votării moțiunii de cenzură.

CITEȘTE ȘI: Iohannis, prima reacție după depunerea moțiunii de cenzură: Alianța USR PLUS-AUR, un afront adus românilor

FOTO: Inquam Photos/George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW