Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Proiectul pentru înființarea DNA-ului pădurilor, pe ordinea de zi a următoarei ședințe de plen a Camerei Deputaților

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 27 aprilie 2020 Etichete: , , , ,

Proiectul inițiat de USR privind înființarea DNA-ului pădurilor a intrat pe ordinea de zi a următoarei ședințe de plen a Camerei Deputaților.

”Spre deosebire de alte proiecte de lege ajunse la Parlament și, teoretic, motivate de grija pentru pădurile României, inițiativa USR, dacă va fi adoptată, va reprezenta o schimbare radicală în atitudinea statului față de acest subiect. Vom avea procurori specializați pe infracțiuni de mediu, polițiști dedicați acestor teme și specialiști care să lucreze împreună cu primele două categorii astfel încât să putem scoate România de pe lista țărilor unde nu se face nimic pentru mediu” explică Dan Barna, președintele USR.

USR face un apel către toate partidele politice pentru a sprijini acest proiect de lege. Proiectul USR a primit aviz favorabil de la comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională și este la raport la comisia juridică cu termen 29 aprilie 2019.

Ce rol va avea Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu

USR a depus în Camera Deputaților proiectul de lege privind înființarea „DNA a pădurilor”. Insituția ar urma să facă parte din Parchetului de pe lângă Înalta Curte și ar urma să aibă rolul unui parchet care să se ocupe de urmărirea penală în cazul infracţiunilor de mediu.

Instituția se numește Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu și ar urma să fie condusă de un procuror-şef, asimilat prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În DIIM ar urma să lucreze ofiţeri şi agenţi de poliţie detaşaţi în vederea efectuării de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor pentru o perioadă de 6 ani de către ministrul de Interne și specialişti din domeniul informatic, domeniul silvic, al calităţii apei, al calităţii aerului, al calităţii solului, al gestiunii deşeurilor, al emisiilor industriale, precum şi în alte domenii care ţin de protecţia mediului.

Conform proiectului de lege depus de USR, rolul DIIM este: de efectuare a urmăririi penale pentru infracţiuni de mediu, de supraveghere şi control al actelor de cercetare penală, efectuate ofiţerii şi agenţii de poliţie, de sesizare a instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege, pentru judecarea cauzelor, precum şi exercitarea căilor de atac privind infracţiunile date în competenţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu şi de participare la şedinţele de judecată în cauzele pentru care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu au sesizat instanţele de judecată.

sursa foto: Poliţia Română

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW