Thursday, June 20, 2024
Jurnalism corect


Primarul rusofil al municipiului Chișinău, Ion Ceban, anunță că nu va candida la alegerile prezidențiale 

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 28 mai 2024

Primarul municipiului, Ion Ceban, a anunțat că nu va candida la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, programate pe data de 20 octombrie, relatează Europa Liberă.

Ion Ceban a obținut, la finele anului trecut, un nou mandat de primar al municipiului Chișinău. Acest lucru a fost posibil după ce a încercat să se reprofileze, la nivel de imagine într-un politician de centru și chiar proeuropean, mai ales după declanșarea agresiunii de către Federația Rusă împotriva Ucrainei. La acest lucru au contribuit și zecile de întâlniri cu oficiali din România, de la care a reușit să obțină finanțări pentru anumite proiecte.

Printre aceștia se numără și Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău, un apropiat de-ai premierului Ciolacu, care i-a acordat ajutoare financiare în valoare totală de 500.000 de euro. De altfel, așa cum Mainnews.ro a relatat, Ceban a fost primit în noiembrie 2023 chiar de către premierul Marcel Ciolacu. Pe lângă beneficiile materiale, Ceban se folosește de aceste legături mai ales pentru a scăpa de eticheta de politician pro-rus, astfel încă să poată atrage votanți, în eventualitatea unei candidaturi la prezidențiale, chiar și din bazinul pro-european.

Cu toate acestea, Ceban exclude un asemenea scenariu.

„Am spus de fiecare dată și asta declar și astăzi: nu sunt interesat de a candida la funcția de președinte al Republicii Moldova în toamna acestui an. Deoarece oamenii mi-au încredințat votul lor la Chișinău, iar eu nu pot să-i dezamăgesc pe chișinăuieni”, a afirmat Ceban.

Ion Ceban, omul rușilor la Chișinău

Față de anii anteriori când mizau doar pe politicieni cu discurs radical pro-rus, anti-românesc și anti-european, acum rușii și-au mai rafinat metodele, în condițiile în care Federația Rusă și-a pierdut din forța de atracție. Pe lângă comuniști, regrupați în Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon, Moscova contează pe politicieni populiști, cum sunt cei din gruparea oligarhului fugar Ilan Șor, dar și pe politicieni cu discurs de centru sau chiar pro-european. În această ultimă categorie intră Ion Ceban și Irina Vlah, fost bașcan al Găgăuziei. Ambii sunt comuniști la bază, însă în ultimii ani și-au recalibrat discursul pentru a se adapta noilor realități.

O repoziționare tactică, fără doar și poate. În 2014, Ceban a militat de la Comrat în favoarea unui referendum ilegal pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică, iar în 2020, a fost ales primar al municipiului Chișinău cu sprijinul unor agenți ai serviciilor speciale ruse, potrivit unei investigații publicate de RISE Moldova. Chiar și după declanșarea războiului asupra Ucrainei, el a refuzat să condamne public Federația Rusă și a alimentat propaganda împotriva refugiaților ucraineni.

Potrivit unui document privind sancțiunile aplicate de SUA pentru 21 de persoane și entități din Republica Moldova, MAN ar fi primit finanțări inclusiv din Federația Rusă. Conform oficialilor americani, o echipă condusă de Iuri Gudilin, tehnolog politic rus și fost ofițer FSB, i-a oferit sprijin partidului înființat de Ceban. În urmă cu doi ani, Rise Project a publicat un scurt videoclip realizat în anul 2019, în seara turului doi al alegerilor pentru Primăria Chișinău, în care fostul ofițer FSB apare în sediul de campanie al lui Ceban.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW