Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


Mihai Chirica s-a mutat într-o vilă nouă, la zece metri de cea veche. Primarul Iașiului, 5 case în 9 ani/ Reacția edilului

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 19 august 2019 Etichete: , ,

Primarul din Iași, Mihai Chirica, s-a mutat într-o altă vilă de lux, care se află gard în gard cu imobilul în care a locuit până acum, în ansamblul imobiliar Platoul Însorit din Galata, potrivit presei locale.

Update/ Chirica: Oare trăim într-o țară normală?!

„«Oare trăim într-o țară normală?!

În cursul zilei de azi, presa de șantaj m-a mai îmbogățit cu o vilă: a cincea!

Deși am declarat că refuz să mai intru în dispute cu „ziariștii” care au transformat minciuna într-o armă de intimidare, așa cum este domnul Gabriel Gachi, mă văd silit să fac unele precizări, din respect pentru ieșeni.

De data aceasta voi fi mult mai concis pentru a mă face mai ușor de înțeles!

Ca și data trecută se încearcă așezarea mea într-o lumină proastă, legându-mi-se în mod mincinos cariera politică de acumularea unei presupuse averi colosale formate în special din case!

Repet ce am mai spus: de peste 12 ani, toate bunurile mele sunt trecute în declarațiile de avere aflate la îndemâna oricui dorește sa le studieze! De altfel, ar fi o mare naivitate să creadă cineva că o persoană publică așa cum sunt eu ar putea ascunde astfel de proprietăți! În plus, cum s-ar putea gândi cineva că după ce aș fi cumpărat o jumătate de casă, m-aș fi putut gândi să cumpăr încă o jumătate, dar nu cea lipită, ci peste gard?!

Povestea cu „cea de-a cincea vilă” este complet falsă, ca și cu a patra, a treia, a doua etc.

În prezent locuiesc într-o jumătate de casă duplex care aparține unei persoane juridice, de la care se cumpără în rate anuale imobilul, urmând ca trecerea în proprietate să se facă după plata ultimei rate. Imobilul are plățile la zi, iar toate lucrările de reparații sunt plătite separat pe baza de contract și situații de lucrări!

Între casa în care am locuit până de curând și acest din urmă imobil nu este nicio relație de proprietate. Ambele aparțin aceluiași proprietar, o persoană juridică, iar în imobilul anterior s-a locuit până la finalizarea reparațiilor din actualul imobil, plătindu-se rate și pe perioada lucrărilor, cheltuieli de întreținere și lucrările executate!

Conform contractului cu persoana juridică respectivă, contract care este o promisiune de vânzare în viitor cu plata în rate anuale, în perioada cât s-au executat lucrări de reparații la imobilul în care ne-am mutat recent, persoana juridică a trebuit să asigure un spațiu de locuit similar. În toată această perioadă au fost plătite rate pentru imobilul aflat în reparații. Mai mult, aceste reparații au făcut obiectul unui contract suplimentar față de valoarea imobilului care este plătit în rate și s-au achitat costurile de întreținere pentru imobilul în care s-a locuit.

În fine, nu există nicio relație contractuală între mine și actualul proprietar, vânzarea în rate se face către doamna Maria Popa, mama soției mele, care va deveni și proprietar după plata ultimei rate!
(…)
Eu nu cred că un primar trebuie să fie neapărat sărac, ci trebuie să își declare în mod transparent și să își dovedească sursa bunurilor pe care le-a dobândit în mod legal. Iar eu asta am făcut! Oricum, nu voi fi niciodată un primar slab și șantajabil și nu voi cădea în genunchi în fața presiunilor atunci când trebuie să spun pe nume lucrurilor pe care ieșenii și românii trebuie să le știe!»”, transmite primarul.

Știrea inițială

Mihai Chirica este deja verificat de către Agenția Națională de Integritate pentru afacerile imobiliare pe care le deține, inclusiv de către membrii familiei sale. În urmă cu câteva luni, jurnaliștii de la ReporterIS au dezvăluit că fiul primarului, în vârstă de 11 luni, a cumpărat o casă în centrul orașului.

Cu o săptămână în urmă, primarul Mihai Chirică s-a mutat împreună cu soția și fiul său într-o casă nouă, gard în gard cu vechea locuință, care ar fi a soacrei sale. Ambele case fac parte din proiectul imobiliar numit Platoful Însorit, care e situat pe dealul Galata, potrivit ReporterIS.

Întrebat de jurnaliști care este numele proprietarului casei în care s-a mutat sau cât a costat locuința, Mihai Chirică nu a răspuns solicitărilor.

În urmă cu un an, Mihai Chirică ar fi cheltuit 250.000 de euro pe o proprietate în Centrul Iașului. În același timp, conform ReporterIS, a făcut amenajări la o altă vilă și s-a mutat în ea. Totodată, primarul mai deține un conac de 200.000 de euro trecut pe o firmă fantomă în Frasin, Suceava. Fostei sale soții i-a lăsat o vilă peste 200 mp.

Tranzacțiile imobiliare ale primarului, anchetate de DNA

În luna iunie, DNA s-a autosesizat după ce au apărut informații privind cumpărarea unor imobile pe numele copiilor lui Mihai Chirica. Dosarul este în rem, faptele fiind de luare de mită.

Ancheta vine după ce mai multe publicații au scris despre proprietățile trecute pe numele copiilor edilului. Inițial, ReporterIS a scris că Mihai Chirica este beneficiarul unei tranzacții imobiliare de 250.000 de euro făcute pe numele copilului său de 11 luni, reprezentat de bunica pensionară. Familia primarului a cumpărat un teren de 836 mp în cartierul ieșean Sărărie.

Ulterior, Adevărul a scris că fiicele primarului, dețin o casă de 240 de metri pătrați. Proprietatea a fost trecută pe numele fetelor de 13 ani după divoruțul de prima soție, însă, deși primarul avea drept de uzufruct, nu a mai trecut-o în declarația de avere.

Achizițiile din ultimii 10 ani ale primarului din Iași se ridică la o valoare reală, în momentul achizițiilor, de aproape 700.000 de euro, iar valoarea de piață, în prezent, depășește 1 milion de euro, chiar dacă veniturile primarului au fost de 10 ori mai mici.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW