Proiect de lege: Bugetele locale ar putea beneficia integral de impozitul pe venitul angajaților locali
Grupul parlamentar al UDMR a elaborat un proiect de lege care prevede că administraţiile locale trebuie să beneficieze, în fiecare caz, de impozitul pe venitul salarial al angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea pe plan local. Propunerea de modificare legislativă vine în completarea pachetului de măsuri prin care valoarea impozitului pe venitul salarial ar rămâne în întregime la nivel local, în bugetul localităţii respective, a anunţat marţi, 20 iunie, deputatul UDMR Miklos Zoltan, iniţiator al proiectului.
Proiectul de lege a fost depus la Senat, urmând să intre în dezbatere, la comisiile de specialitate din Parlament. Dacă propunerea legislativă va fi aprobată, impozitul pe venitul salarial generat la punctele de lucru cu mai puţin de cinci angajaţi vor rămâne la bugetele locale unde angajaţii îşi desfăşoară activitatea.
În prezent, impozitul generat la aceste puncte de lucru este virat la bugetul localităţii unde angajatorul îşi are sediul.
„În numeroase comunităţi mai mici funcţionează oficii, birouri sau sucursale ale unor firme sau instituţii unde lucrează mai puţin de cinci angajaţi, iar acestea plătesc impozitul pe venit salarial al lucrătorilor locali la bugetul unde este înregistrat sediul social, nu în localitatea unde acestea sunt generate şi unde se derulează activitatea entităţii. Astfel, în aceste cazuri, localitatea în care se desfăşoară efectiv activitatea pierde impozitul pe venit aferent salariilor. Scopul prezentului proiect legislativ este redistribuirea acestor resurse financiare şi rezolvarea situaţiei nefericite cauzată de această situaţie. Încurajăm ca impozitul pe venitul salarial obţinut din activitatea desfăşurată să fie plătit integral în bugetul localităţii unde se derulează activitatea”, a explicat deputatul Miklos Zoltan, potrivit unui comunicat de presă.
UDMR, în opoziție
UDMR se află în opoziție, în actualul Guvern, după ce a ieșit din coaliție. Liderii UDMR nu au putut ajunge la un acord cu reprezentanții PNL și PSD privind împărțirea unor ministere. Kelemen Hunor a menționat, înainte de învestirea Guvernului Ciolacu că „nu va vota și nu va susține” actualul Executiv. Pe de altă parte, Marcel Ciolacu susținea că vrea „susținere de la UDMR”, pentru legile importante ale României. Astfel, nu este exclus ca reprezentanții coaliției(PNL-PSD) să fie de acod cu propunerea legislativă detaliată mai sus, chiar dacă UDMR este, la acest moment, în opoziție.
CITEȘTE ȘI: UDMR trece de partea opoziției. Kelemen Hunor, prezent la Congresul USR
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii