Wednesday, September 28, 2022
Jurnalism corect


Ministrul Turismului anunță că și salariații din privat pot primi vouchere de vacanță

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 18 decembrie 2021

Voucherele de vacanţă pot fi acordate și angajaţilor din sectorul privat, anunță sâmbătă, 18 decembrie, Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului. Valoarea maximă a acestora poate ajunge la 13.800 de lei, precizează Ministerul într-un comunicat.

„Voucherele de vacanţă sunt soluţia optimă pentru a susţine refacerea capacităţii de muncă a întregii echipe. În sectorul privat, acestea pot fi acordate tuturor angajaţilor care au un contract individual de muncă, iar valoarea maximă poate ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a 6 salarii minim brute garantate pe ţară”, conform sursei citate.

„Voucherele de vacanță pot fi acordate și salariaților din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de ordină în regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparație cu angajații din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanță.

Datorită impactului pozitiv de pe plan economic și social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată crește atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a declarat ministrul Cadariu, citat în comunicat.

Avantajele angajatorilor care dau vouchere de vacanță sunt, între altele,

  • 100% deductibilitate fiscală în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal,
  • scutirea de contribuția asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului
  • sunt scutite de la plata contribuțiilor sociale datorate de angajat.

„Voucherele de vacanță primite de salariați pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi adăugate și alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear. Legislaţia în vigoare privind acordarea acestora este: OUG nr. 8/2009, cu modificările şi completările ulterioare.

Emiterea voucherelor de vacanță poate fi făcută doar de către entitățile autorizate de Ministerul Finanțelor Publice. În perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic. Mai mult, în vederea digitalizării, sunt disponibile aplicații mobile gratuite pentru utilizatori, cât și platforme online de comandă pentru angajatori, prin care se asigură accesul rapid la informaţii sau se pot plasa comenzi rapide și se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operațiuni și tranzacții”, conchide sursa citată.

Guvernul a adoptat în ședința de vineri, 17 decembrie, ordonanța de urgență privind modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, care prevede acordarea voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul bugetar.

Tichetele de vacanță rămân la suma de 1.450 lei și vor fi acordate până la data de 31 decembrie 2026.

Foto: Captură site Guvern

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW