Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Primul avion care ar fi trebuit să transporte migranți din Marea Britanie către Rwanda, ținut la sol după o intervenție a CEDO

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 15 iunie 2022

Primul avion care ar fi trebuit să transporte în noaptea de marți spre miercuri solicitanți de azil din Marea Britanie către Rwanda a fost ținut la sol, după o intervenție a Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), relatează BBC. Guvernul britanic pregătește un nou zbor, după ce oficialii Cabinetului condus de Boris Johnson au transmis că sunt „dezamăgiți” de demersurile CEDO.

Autoritățile din Regatul Unit al Marii Britanii au anunțat, în luna aprilie, un program controversat prin care imigranții ilegali care ajung în insulă prin Canalul Mânecii urmează să fie trimiși în Rwanda pentru a primi azil în țara africană.

Primul zbor, cu un cost estimativ de 500.000 de lire sterline, ar fi trebuit să aibă loc miercuri seară. 7 persoane se aflau în avionul Boeing 767 ce urma să decoleze la ora 00:30 de pe aeroportul militar din Wiltshire.

Numai că o intervenție a Curții Europene pentru Drepturile Omului în instanțele londoneze, ce viza un cetățean irakian care se afla în avion, a dus la anularea primului zbor.

Unul dintre argumentele invocate de Curtea Europeană a fost că nu există mecanisme legale prin care solicitanții de azil trimiși în țara africană să se poată întoarce în insulă, dacă ar câștiga procesele intentate împotriva deciziei Guvernului britanic, cum este și cazul cetățeanului irakian.

CEDO, parte a Consiliului European, unde Marea Britanie încă este membru, a subliniat și îngrijorările Organizației Națiunilor Unite, potrivit căreia solicitanții de azil trimiși în Rwanda nu vor avea parte de un proces „corect și eficient” pentru a obține statutul de refugiați.

Guvernul britanic plănuiește să organizeze un nou zbor, după ce mai mulți membri ai Cabinetului Johnson s-au declarat „dezamăgiți” de intervenția CEDO.

Marți, Boris Johnson a fost întrebat dacă plănuiește să retragă Marea Britanie din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, dar premierul britanic s-a rezumat la a spune că „ar fi necesar” să fie schimbată legea.

Reprezentanții organizațiilor pentru drepturile refugiaților, în schimb, susțin că intervenția CEDO ar demonstra „potențialul pericol” al relocărilor către Rwanda.

Enver Solomon, șeful Consiliului Refugiaților, a precizat că Guvernul britanic ar trebui să aibă „o discuție de adulți” cu Franța în ceea ce privește traversările ilegale ale Canalului Mânecii.

Sursă foto: Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj / Facebook

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Information here on that Topic: mainnews.ro/primul-avion-care-ar-fi-trebuit-sa-transporte-migranti-din-marea-britanie-catre-rwanda-tinut-la-sol-dupa-o-interventie-a-cedo/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: mainnews.ro/primul-avion-care-ar-fi-trebuit-sa-transporte-migranti-din-marea-britanie-catre-rwanda-tinut-la-sol-dupa-o-interventie-a-cedo/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *