Anumite persoane care solicită azil în Marea Britanie ar urma să fie trimise în Rwanda / Johnson: Preluăm controlul asupra granițelor
UPDATE Boris Johnson a anunțat intenția guvernului britanic de a reloca imigranții ilegali din Marea Britanie în Rwanda. Un alt argument prezentat de premierul Marii Britanii este că, astfel, persoanele în căutare de azil vor fi nevoite să aleagă rute sigure și legale, în loc să plătească traficanții de migranți.
Știrea inițială
Autoritățile din Regatul Unit al Marii Britanii ar urma să anunțe, joi, 14 aprilie, un program controversat prin care plănuiesc să trimită o parte din solicitanții de azil în Rwanda, relatează BBC și The Guardian. Programul, cu un cost estimat de 120 de milioane de lire sterline, ar urma să se aplice, în principal, în cazul persoanelor care ajung în Regatul Unit cu ambarcațiuni de mici dimensiuni.
Priti Patel, ministrul britanic de Interne, se află, joi, în țara africană pentru a semna înțelegerea prin care Rwanda ar urma să preia, în principal, bărbații fără familie care ajung în peninsulă pe Canalul Mânecii și care sunt considerați drept „neeligibili” pentru a obține azilul în Marea Britanie.
Aceste persoane ar urma să fie preluate de Guvernul din Rwanda, să treacă prin procesul de obținere de azil din țara africană și, dacă sunt acceptați, să poată obțină permis de ședere pe termen lung.
Autoritățile din țara africană au mai precizat că imigranții ar urma să beneficieze „de protecție totală în baza legii din Rwanda, acces egal în programele de angajare și să fie înrolați în serviciile de sănătate și cele sociale”.
Planul a fost criticat de opoziție și de asociațiile pentru refugiați, fiind catalogat drept „crud”, „greu de pus în practică” sau „ineficient și scump”. Totodată, există semne de întrebare asupra legalității unui astfel de program și asupra modului în care Guvernul din Rwanda își tratează cetățenii.
Boris Johnson: Să preluăm controlul asupra granițelor
Boris Johnson, premierul Marii Britanii, ar urma să anunțe programul pregătit de Guvern, joi, în cadrul unui discurs susținut în Kent.
Potrivit unor fragmente din discurs, prezentate de The Guardian, premierul ar urma să lege programul de Brexit, precizând că, astfel, autoritățile britanice ar urma să „preia controlul” asupra traficului de migranți.
„Compasiunea noastră poate o fi la un nivel infinit, dar capacitatea noastră de ajuta oamenii nu este. Britanicii au cerut de mai multe ori să preluăm controlul asupra granițelor, nu să le închidem, dar să le controlăm”, potrivit unui fragment din discursul lui Boris Johnson.
Totodată, Johnson ar urma să spună că, astfel, Marea Britanie va avea „cea mai bună ofertă de azil din toată lumea”. În plus, acesta ar urma să transmită că își dorește să evite transformarea Canalului Mânecii într-un „cimitir subacvatic”.
Anul trecut, 28.526 de persoane au traversat Canalul Mânecii folosindu-se de ambarcațiuni de mici dimensiuni, iar datele oficialilor britanici prezintă zeci de decese în cadrul acestui proces.
„Accept ideea că acești oameni (…) sunt în căutarea unei vieți mai bune, iar Regatul Unit oferă speranța unui start nou în viață. Dar aceste speranțe, aceste visuri, au fost exploatate. Traficanții de migranți abuzează de persoanele vulnerabile și transformă Canalul Mânecii într-un cimitir subacvatic, cu bărbați, femei și copii care se îneacă în bărci care nu trebuiau scoase pe mare”, ar mai urma să spună premierul Marii Britanii.
Boris Johnson ar urma să prezinte date potrivit cărora 7 din 10 persoane care au ajuns în peninsulă cu ajutorul ambarcațiunilor de mici dimensiuni sunt bărbați.
„Au ajuns în Marea Britanie direct din țări sigure, incluzând multe din Europa, unde ar fi putut și ar fi trebuit să ceară azil(…)Preiau din capacitatea autorităților de a ajuta femei și copii”, potrivit sursei citate.
Ce este un solicitant de azil
Deși termenul de „solicitant de azil” este adesea confundat cu termenul de „refugiat”, există o diferență între cele două categorii. Solicitantul de azil este persoana care depune o cerere prin care spune că este refugiat și caută protecție internațională, potrivit ONU.
În timp ce cererea este analizată de autoritățile din țara în care se cere azilul, persoana în cauză va primi statutul de solicitant de azil.
La bază, un „refugiat” este un „solicitant de azil”, dar nu fiecare solicitant de azil va primi statutul de refugiați.
Sursă foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu
Comentarii
п»їpharmacie en ligne france Levitra pharmacie en ligne pharmacie en ligne france livraison belgique
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: mainnews.ro/anumite-persoane-care-solicita-azil-in-marea-britanie-ar-urma-sa-fie-trimise-in-rwanda-johnson-preluam-controlul-asupra-granitelor/ […]