Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Două rachete rusești au căzut în Polonia, la granița cu Ucraina / Două persoane au murit

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 15 noiembrie 2022 Etichete: , ,

UPDATE Ministerul rus al Apărării a negat că ar fi în spatele „oricărei lovituri asupra țintelor din apropierea graniței ucrainene-polone” și a declarat într-un comunicat că fotografiile cu „pretinsele daune nu au nimic de-a face” cu armele rusești, relatează Associated Press.

UPDATE Guvernul României a transmis, în urma informațiilor conform cărora două rachete rusești ar fi căzut pe teritoriul Poloniei, că analizează situația împreună cu autoritățile de la Varșovia.

„Guvernul României, prin ministerele și instituțiile de linie, este în contact cu aliații și analizează situația generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei.

Suntem alături de aliații și prietenii poloni și pregătiți să procedăm în funcție de evoluția situației”, a transmis Executivul român, fără a face vreo referire la originea rachetelor.

De asemenea, Ministerul Apărării Naționale (MApN), a informat că monitorizează situația, prin mecanismele de cooperare și consultare la nivel aliat și în plan bilateral, cu MApN din Polonia.

„Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a transmis omologului polonez, Mariusz Błaszczak, solidaritatea și sprijinul  Armatei României pentru adoptarea măsurilor necesare, după lămurirea tuturor circumstanțelor producerii incidentului în discuție”, se mai arată în comunicatul MApN.

UPDATE Secretarul de presă al Departamentului de Apărare al SUA, generalul Pat Ryder, a spus că SUA este „conștientă de rapoartele de presă care susțin că două rachete rusești au lovit o locație din interiorul Poloniei, lângă granița cu Ucraina”, dar nu dețin în prezent informații care să coroboreze aceste rapoarte, conform CNN.

Știrea inițială

O explozie provocată de rachete rusești a avut loc în seara zilei de marți, 15 noiembrie, la o uzină de uscare a cerealelor din Przewodow, Polonia (la aproximativ 10 kilometri de granița cu Ucraina), potrivit unui înalt oficial al serviciilor de informații americane, citat de Associated Press.

Două persoane au murit, conform pompierilor locali, notează Nexta.

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a convocat o reuniune urgentă a Comisiei pentru Securitate Națională și Afaceri de Apărare, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller, pe Twitter.

Oficiali din Letonia și Estonia au reacționat la informațiile conform cărora două rachete rusești au căzut în Polonia.

„Ultimele vești din Polonia sunt îngrijorătoare. Ne consultăm îndeaproape cu Polonia și alți Aliați. Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Suntem în deplină solidaritate cu aliatul nostru apropiat, Polonia”, a transmis Ministerul de Externe din Estonia.

Oficialii maghiari au anunțat, de asemenea, că își vor convoca Consiliul de Apărare, a transmis purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs.

Ca răspuns la oprirea transferului de petrol prin conducta Druzhba și rachetele care lovesc teritoriul Poloniei, prim-ministrul Viktor Orban a convocat Consiliul de Apărare al Ucrainei pentru ora locală 20:00”, a postat pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului ungar.

Știre în curs de actualizare

Sursa foto: Ministerul Apărării Naționale

Comentarii