Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Proiectul de lege privind reglementările legate de intrarea în magistratură, adoptat de Senat / Președintele CSM: Acest act normativ a fost așteptat de întregul sistem judiciar

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 3 februarie 2021

Senatul a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind reglementările legate de intrarea în magistratură. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este de părere că actul normativ reprezintă o măsură benefică pentru sistemul judiciar care se confruntă cu o criză de personal „de proporții”.

Salut adoptarea astazi, de catre Senatul Romaniei in calitate de camera decizionala, a Legii privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură”, a scris Bogdan Mateescu, pe Facebook.

Bogdan Mateescu susține că sistemul judiciar se confruntă, în prezent, cu o criză de personal „de proporții”, în condițiile în care admiterile în magistratură sunt blocate, iar ieșirile din sistem, prin pensionare, sunt numeroase.

„Acest act normativ mult asteptat de intregul sistem judiciar va permite reluarea concursurilor de admitere in magistratura, blocate total in prezent. Legea a fost avizata pozitiv, cu observatii (multe dintre ele admise in procedura parlamentara), de catre CSM si a fost ceruta insistent de instante si parchete(…)Orgoliile, perserverenta in idei paguboase, cu potential chiar distructiv, nu isi au locul aici. Instantele si parchetele au nevoie de resursa umana bine pregatita pentru a face fata unui numar tot mai mare de dosare. Retorica populista pe acest subiect, refuzul ascultarii argumentului si aroganta manifestata pana acum ar trebui sa inceteze”, a completat președintele CSM.

Proiectul de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură a fost adoptat, miercuri, de Senat, în calitate de for decizional.

Actul normativ merge la președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgat.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/proiectul-de-lege-privind-reglementarile-legate-de-intrarea-in-magistratura-adoptat-de-senat-presedintele-csm-acest-act-normativ-a-fost-asteptat-de-intregul-sistem-judiciar/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/proiectul-de-lege-privind-reglementarile-legate-de-intrarea-in-magistratura-adoptat-de-senat-presedintele-csm-acest-act-normativ-a-fost-asteptat-de-intregul-sistem-judiciar/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *