Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Primăria Capitalei cere 6 milioane de euro din PNRR pentru semaforizarea inteligentă în București

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 16 mai 2022

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat luni seara, 16 mai, că a depus o cerere de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru semaforizarea inteligentă în municipiul București. Suma solicitată – 6 milioane de ero.

„Am depus azi o cerere de finanțare prin PNRR pentru o primă etapă din proiectul de modernizare și extindere a semaforizării inteligente, suma solicitată prin PNRR fiind de 6 milioane de euro (fără TVA).

În parteneriat cu primăriile de sector, Primăria Generală va lucra la modernizarea și integrarea în sistemul de management al traficului a semafoarelor de pe 5 mari axe de circulație din oraș, precum și la studiul de fezabilitate pentru toate intersecțiile care vor fi incluse în final în sistemul de semaforizare inteligentă”, a anunțat edilul.

Nicușor Dan menționează că cea mai mare parte a banilor va veni prin PNRR, dar vor exista cofinanțări „semnificative” și din partea Primăriei Capitalei și primăriilor de sector.

„Scopul final e să reducem timpii de așteptare în trafic, ceea ce va contribui indirect și la reducerea poluării auto”, a adăugat edilul.

Context

Nicușor Dan a anunțat luni, 21 martie, că Asociația de dezvoltare intercomunitara Transport Public a finalizat studiul de prefezabilitate pentru întregul sistem de semaforizare.

Proiectul prevede ca 500 de intersecții semaforizate să fie legate cu serverul central prin fibră optică. De asemenea, ar fi reconfigurat sistemul de semnalizare în mai multe intersecții existente, cum ar fi separarea direcției înainte de virajul la stânga.

Valoarea totală estimată a investiției este estimată la 50 de milioane de euro.

În ultimii ani investițiile în semaforizare au fost minime, iar impactul acestora aproape inexistent. Potrivit HotNews.ro, în 2021 s-au investit doar 4,1 milioane lei, în 2020 aproape 10 milioane lei, iar în 2019 – 7,5 milioane lei. În bugetul pe anul acesta s-au prevăzut 10 milioane lei.

Conform aceleași surse, în acest moment sunt integrate în sistemul inteligent de management al traficului din București 220 de intersecții semaforizate din totalul de 440, adică jumătate. Spre comparație, în 2015 erau integrate în sistem 171 de intersectii. În 2018 erau integrate 177 de intersecții în sistem. Astfel că în ultimii 5 ani au fost integrate în sistem 43 de intersecții.

Foto: Facebook/ Nicușor Dan

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you can find 72014 additional Information on that Topic: mainnews.ro/primaria-capitalei-cere-6-milioane-de-euro-din-pnrr-pentru-semaforizarea-inteligenta-in-capitala/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *