Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Protest organizat sâmbătă în Piața Victoriei faţă de procesul în care este judecat Vlad Pascu, privind acidentul de la 2 mai

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 13 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Zeci de oameni au confirmat prezența lor la un protest programat să aibă loc sâmbătă, începând cu ora 19:00, în Piața Victoriei din București. Motivul nemulțumirii lor este legat de procedura judiciară în cazul accidentului de la 2 Mai, în urma căruia doi tineri, Vlad Pascu, au decedat, iar autorul este inculpat. Organizatorii susțin că justiția nu este echitabilă și nu îi reprezintă pe cei afectați, ci pare să susțină inculpatul.

Începând cu ora 19:00 în Piața Victoriei din București, va avea loc un eveniment organizat de asociația „Tânărul de azi, schimbarea de mâine”. Acțiunea reprezintă un protest împotriva modului în care este gestionat procesul în care este inculpat Vlad Pascu.

„Statul român ne-a mai demonstrat încă o dată cât de multe minusuri există şi de ce noi trebuie să ne spunem cuvântul! Pe 4 aprilie, s-a declarat «prima victorie» pentru Vlad Pascu, ceea ce ne demonstrează ce primează în stat şi cât de interpretabile sunt legile. (…) Justiţia nu este de partea noastră, ci pledează pentru apărarea vinovatului. Justiţia nu a luat fiecare aspect important în considerare, ci a ales să pună întrebări ce nu îşi au locul într-o sală de judecată. În urma accidentului ce a soldat cu victime, judecătoarea se întreabă dacă una dintre victime este în sală. Noi, dar şi cei pentru a căror dreptate luptăm, nu merită asta”; este mesajul organizatorilor.

Aceştia susţin că Statul trebuie să ofere cetăţenilor săi siguranţă pe străzi.
„Cum aceasta nu există, facem apel la toţi cetăţenii să fie alături de noi pentru a ne spune cuvântul şi pentru a le face dreptate lui Sebi şi Robertei”, mai spun organizatorii protestului.

În luna octombrie, Vlad Pascu a fost trimis în judecată pentru acuzații care includ ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive. La termenul din 14 martie, solicitarea lui Vlad Pascu de a fi judecat în procedură simplificată, prin care pedeapsa este redusă cu o treime, a fost acceptată. În termenul din 4 aprilie, Judecătoria Mangalia a respins cererea de schimbare a încadrării juridice în omor calificat.

Părinții victimelor au ridicat acuzații la adresa comportamentului judecătoarei din dosar, Ioana Ancuța Popoviciu. Ei au relatat că judecătoarea a fost văzută mestecând gumă când a intrat în sală și că ulterior a cerut buletinul tânărului decedat în accidentul rutier, fără să fie conștientă de decesul acestuia. În plus, Inspecția Judiciară a fost sesizată în legătură cu comportamentul judecătoarei Ioana Ancuța Popoviciu.

foto:  Inquam/ Octav Ganea

Comentarii