Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Președintele Consiliului Județean Harghita cere intervenția MAI după ce o organizație românească ar fi anunțat că va participa la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad


Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a solicitat intervenția Ministerului Afacerilor Interne (MAI) după ce o organizație românească a anunțat că va fi prezentă sâmbătă, 22 iulie, la Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească „Bálványos”, la Băile Tușnad, notează News.ro. 

„Potrivit unor informaţii care circulă în mediul online, un grup de activişti extremişti, care au legătură cu Mihai Tîrnoveanu (n. red. preşedintele Asociaţiei Calea Neamului), se pregătesc să participe sâmbătă la Universitatea de Vară şi Tabăra Studenţească «Bálványos». Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, a adresat în acest sens o scrisoare Ministerului de Interne în care a solicitat ca forţele de ordine să intervină pentru a nu expune comunitatea la o nouă ruşine, aşa cum s-a întâmplat în data de 8 iulie, la Valea Uzului”, se arată în comunicatul CJ Harghita, potrivit sursei menționate anterior.

De asemenea, în comunicat se mai precizează că Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad „nu poate fi locul unor manifestări negative, ca cele din 8 iulie, deoarece la lucrările Universităţii participă personalităţi politice, diplomaţi din mai multe ţări, şi îngăduirea unor manifestări care nu-şi au locul ar dăuna imaginii statului român”.

La începutul lunii iulie, mai mulți membri ai Asociației Calea Neamului au amenajat 150 de cruci de lemn în Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, în memoria eroilor români, după ce porțiunea românească din cimitir a fost desfiinţată printr-o decizie a instanţei, iar crucile din beton au fost înlăturate la sfârșitul lunii iunie.

Președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, s-a arătat revoltat de gestul asociațiilor românești de a amenaja cruci de lemn și a transmis că a sesizat procurorii pentru „instigarea publicului la finanțarea și ridicarea ilegală a 150 de cruci”.

Viktor Orban, prezent din nou la Băile Tușnad

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, participă și la ediția de anul acesta a Universității de Vară de la Băile Tușnad, alături de preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, Potápi Árpád János, secretar de stat pentru politica naţională de pe lângă Cancelaria premierului Ungariei. Tema conferinței de la Universitatea de Vară din acest an este: „Ordine mondială şi securitate. Timpul pentru pace?”.

Anul trecut, premierul maghiar a lansat o serie de mesaje controversate prin care a criticat strategia Uniunii Europene în timpul invaziei ruse în Ucraina și a spus, printre altele, că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

„De exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem de rasă mixtă, ci pur și simplu suntem un amestec de popoare care trăiesc în propriile noastre patrii europene. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus Viktor Orban în timpul discursului susținut la Băile Tușnad.

CITEȘTE ȘI: Întâlnire Ciolacu-Orban la București: Partea română dorește proiecte concrete în beneficiul celor două state

Foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Comentarii