Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

ANALIZĂ Cum încearcă autoritățile să împiedice traficul și consumul de droguri la festivaluri / Vlad Zaha, criminolog: Nu previn, nu descurajează, ci doar cresc riscul de daune

By Ana Teșcan , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 4 iulie 2024 Etichete: , , ,

Autoritățile responsabile de prevenirea și combaterea consumului și traficului de droguri au susținut joi, 4 iulie, declarații de presă cu ocazia începerii festivalului SAGA din Capitală. A patra ediție a festivalului începe vineri, 5 iulie, și se termină duminică, 7 iulie. La cea de-a doua ediție, în 2022, un tânăr a murit după ce a luat droguri în timpul evenimentului, iar mai mulți au ajuns la spital. Poliția Capitalei a anunțat deja că va fi prezentă la porți cu câini special antrenați pentru depistarea substanțelor interzise, iar Agenția Națională Antidrog (ANA) continuă o campanie de informare. Reprezentanții ANA au fost prezenți și în anii trecuți la festival, când au împărțit pliante despre prevenirea consumului de droguri. Main News a stat de vorbă cu Vlad Zaha, criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor, despre eficiența acestor măsuri și alternativele practicate în alte țări.

„Pe toată durata festivalului SAGA, specialiștii antidrog vor desfășura activități specifice de prevenire și consiliere privind efectele și riscurile asociate consumului de droguri și vor oferi, la nevoie, sprijin de specialitate. Totodată, realizăm sesiuni de informare și instruire în domeniul prevenirii consumului de droguri și alcool adresate organizatorilor festivalului (…)”, a transmis joi purtătoare de cuvânt a ANA, Anamaria Teodorescu.

Poliția Capitalei și Jandarmeria au anunțat că își vor intensifica măsurile de securitate la festivalul SAGA, incluzând prezența câinilor special antrenați pentru detectarea substanțelor interzise și efective vizibile de polițiști în și în jurul evenimentului.

„Zilnic, efective din cadrul structurilor de ordine publică, investigații criminale, siguranță rutieră, investigarea criminalității economice, prevenire, acțiuni speciale, arme și substanțe periculoase vor asigura o prezență vizibilă atât în cadrul festivalului cât și în proximitatea acestuia pentru prevenirea oricăror incidente antisociale, dar și pentru a interveni într-o manieră promptă în cazul unor posibile situații care se află în competența de gestionare a poliției”, a declarat Francisco Iaru, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București (DGPMB).

Expert: Măsurile represive cresc riscul de supradoză

Vlad Zaha, expert în politici publice antidrog, a explicat, într-o declarație acordată Main News, că măsurile de securitate intensificate de la festivalurile de muzică, cu accent pe tactici represive, pot crește, paradoxal, riscul de supradoză printre participanți, în loc să îl reducă.

„Este testat, dovedit, că astfel de măsuri de căutare a substanțelor, controale corporale, scannere, au efectul de a crește riscul unor supradoze la persoanele care au substanțe asupra lor, pentru că primul instinct al cuiva, cel puțin în țări ca România, care este căutat, sau vede că se apropie poliția, jandarmeria de el, este, din păcate, să înghită ce are asupra lui și astfel să scape. 

Problema este, bineînțeles, că instinctul ăsta este nociv. Riscul de supradoză, în funcție de ce substanțe au acele persoane la ele, este cât se poate de real”, a precizat Vlad Zaha.

Care este trendul internațional

„De asta în multe țări Vestice Europene, dar și transatlantice din America de Nord și nu numai, există ceea ce se numesc corturi de testare a substanțelor, în care substanțele sunt tolerate și nu sunt căutate printre participanți, ci sunt instaurate astfel de corturi unde participanții se pot duce să își testeze substanțele anonim pentru a cunoaște puritatea lor, pentru a cunoaște modul de administrare, cum să le ia, în ce cantitate, dacă sunt ce credeau ei că sunt, cu ce să nu le combine și de unde pot cere ajutor. 

Realitatea statistică pe care nu o va schimba niciun număr de polițiști, de câini, ofițeri ai ANA sau de jandarmi este că la orice festival vor fi cel puțin câteva mii, dacă nu chiar zeci de mii, care vor avea substanțe ilegale asupra lor în România și care le vor consuma și care le vor putea introduce în festival, oricât de mare este paza la intrare în festival.

Aceste măsuri represive nu previn, nu descurajează, ci doar cresc riscul de daune, de probleme, de decese prin supradoză, sperietori și de «decese sociale» ale celor mii, zeci de mii, care sunt prinși (…) Un dosar penal pentru aceste persoane poate face mai mult rău decât consumul de substanțe în sine, dacă consumul este testat”, a explicat expertul în criminologie.

Poliția: Prieten sau dușman în caz de supradoză?

ANA organizează anul acesta, pentru prima oară, un punct de ajutor în care lumea să poată se oprească, să ia o pauză de la festival, să se hidrateze, odihnească și să stea de vorbă cu consilieri.

„În cadrul acestui festival vom avea pentru prima dată un punct de informare unde participanții pot lua o pauză de la petrecere, să se hidrateze și să fie consiliați în situații deosebite”, a mai precizat joi reprezentanta ANA.

Rămâne, însă, de văzut dacă cei care vor avea nevoie vor apela la ajutorul celor care vor, totodată, să îi pedepsească.

„Problema fundamentală care practic distruge această agenție antidrog este că sunt în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cei mai mulți sunt polițiști, iar tensiunea asta dintre «noi, polițiștii care te ajutăm» vs. «noi, polițiștii care te prindem», care sunt doar la mică distanță unii de alții, intrarea în festival vs. cortul de consiliere din festival (…) chiar dacă la acel cort există și asistenți sociali și psihologi, ANA este o agenție a poliției, așa e percepută de toată lumea”, a mai precizat criminologul.

Sursa foto: Direcția Generală de Poliție a Municipiului București

Comentarii