Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Președintele Consiliului Concurenței, ultimele detalii despre OUG pentru „speculă”: Încercăm să avem un instrument mai rapid

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 11 mai 2022

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, 11 mai, că Ordonanța de Urgență pentru „speculă” este instrumentul de care statul are nevoie pentru a interveni rapid în situații excepționale, cu scopul de a limita creșterile excesive de prețuri.

Încercăm să avem un instrument mai rapid, (n.r. OUG) nu vine cu o sancțiune atât de mare, dar cu o viteză mare, tocmai ca să avem un efect pe piață. Trebuie doar să stabilim că avem o situație excepțională și care sunt produsele care sunt supuse unui risc de speculă”, a declarat Bogdan Chirițoiu, la finalul ședinței de Guvern, unde s-a citit proiectul de OUG în primă lectură.

Guvernul a modificat cuantumul amenzilor ce pot fi aplicate companiilor, la 0,01%-0,1% din cifra totală de afaceri din anul financiar anterior.

În ceea ce privește sancțiunile complementare ce ar urma să fie aplicate comercianților, președintele Consiliului Concurenței susține că autoritățile vor putea opri activitatea unei companii sau vor putea confisca bunuri ale acestora, în cazul în care vor fi acuzați de „speculă”.

În mod normal, piața funcționează bine, dacă sunt cumva operatori economici cu prețurile mari, clienții se vor orienta către alții, dar sunt situații, pandemia de exemplu – am simțit nevoia de a avea un instrument de genul acesta (…) Atunci nu am avut niște pârghii eficace de intervenție. În mod normal, cine are prețuri mari va da faliment, dar avem nevoie de instrumentul acesta”, a adăugat președintele Consiliului Concurenței.

MAI MULTE DETALII, AICI: Ordonanța de Urgență pentru „speculă”, pregătită de Guvern / Ce amenzi vor fi aplicate

Sursă foto: Inquam photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *