Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Președintele CCR: Nu am spus că președintele nu poate să îl desemneze iar pe Ludovic Orban

By Madalina Balaceanu , in Justitie Politic , at 24 februarie 2020 Etichete: , ,

Președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, a explicat luni seara că președintele Klaus Iohannis l-ar putea desemna din nou premier pe Ludovic Orban, deoarece decizia CCR nu a interzis acest lucru.

„Am reproșat faptul că persoana nominalizată nu a fost propusă pentru a forma un guvern, ci că să pice, ca să fie rejectată de Parlament”, a declarat Valer Dorneanu.

Valer Dorneanu a declarat că tot ce a făcut Klaus Iohannis prin desemnarea lui Ludovic Orban ca premier a făcut „în sensul că nu vrea să fie învestit”.

„Nu știu de unde s-a înțeles că ne-am pronunțat că Președintele nu poate să îl desemneze pe Ludovic Orban (…)Am spus, potrivit art. 101, alineat 3 din Constituție, că Președintele, în caz de criză după căderea unui guvern, propune Parlamentului o persoană care să fie degajată de dialogul dintre el și partide, dialog care să indice o persoană capabilă să coaguleze o majoritate parlamentară care să formeze guvernul”, a declarat Valer Dorneanu, la Antena 3.

Dorneanu: Ce face acum președintele este problema lui

Președintele CCR susține că ceea ce face președintele Klaus Iohannis „este problema lui”, însă dacă magistrații Curții vor fi sesizați că decizia e neconstituțională, vor fi obligați să se pronunțe.

„Nu pun la îndoială bună-credință a Președintelui, așa cum l-a propus și când nu avea majoritate. L-a propus sperând că Orban va coagula acea majoritate. Atunci a făcut-o. Acum, el practic a refuzat învestirea drept candidat desemnat. Tot ce a făcut a făcut în sensul că nu vrea să fie învestit. Aceasta a fost motivația, nu ca să-i indicăm Președintelui pe cine să numească în continuare. Ce face Președintele acum e problema lui. În funcție de decizia sa sau a Parlamentului, dacă vom fi sesizați că decizia e neconstituțională, vom fi obligați să ne pronunțăm. Îmi pare rău de ce cei care aruncă anateme la adresa CCR”, a mai spus Dorneanu.

CCR: Desemnarea lui Ludovic Orban în funcția de premier este neconstituțională

Curtea Constituțională a României a admis, luni, sesizarea semnalată de președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului privind un posibil conflict juridic între președintele României și Parlament privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban ca premier.

CCR a admis cu majoritate de voturi (7-2) sesizarea făcută de președinții Parlamentului și a constatat că există un conflict juridic între președintele țării, Klaus Iohannis, și legislativ. Aceasta a fost depusă la CCR pe 10 februarie 2020.

„A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020”, este decizia CCR.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

„Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”, arată Curtea.

Decizia Curții îi impune președintelui Klaus Iohannis să nominalizeze un prim-ministru care să poată să strângă  o majoritate guvernamentală în Parlament.

„În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru”, se mai arată în decizia CCR.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW