Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Premierul Suediei va susține aderarea României și Bulgariei la Schengen

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 17 ianuarie 2023

Premierul Suediei, Ulf Kristersson, aflat la cârma conducerii Uniunii Europene, a declarat marți, 17 ianuarie, în plenul Parlamentului European, că țara sa dorește includerea aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen pe agenda Consiliului UE, sub conducerea sa, conform europarlamentarilor români. 

Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a anunțat într-o postare pe Facebook că șeful Guvernului suedez s-a angajat să pună pe agenda JAI, în timpul președinției suedeze a Consiliului European, aderarea României și Bulgariei la Schengen, respinsă la finalul anului trecut din cauza voturilor negative exprimate de Austria și Țările de Jos.

„Chiar acum, în plenul Parlamentului european, Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat: dorim să punem acest subiect (aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen) pe ordinea de zi în Consiliu!

Să speram că România va putea fructifica cât mai eficient acest angajament al Suediei asumat acum câteva clipe la Strasbourg”, a transmis Tomac.

Și europarlamentarul Rareș Bogdan a transmis că, în plenul Parlamentului European, premierul Suediei a anunţat că înţelege dezamăgirile României şi Bulgariei, pe care le consideră justificate şi că acesta nu ezită să spună ca doreşte să pună pe ordinea de zi în Consiliu extinderea spațiului Schengen.

„BREAKING NEWS! Acum câteva minute, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg:

Ulf Kristersson, premierul Suediei: Înțelegem dezamăgirile Romaniei si Bulgariei, sunt justificate. Nu ezit sa spun ca dorim sa punem pe Ordinea de Zi in Consiliu extinderea spatiului Schengen, pe președinția noastră”, a scris Rareș Bogdan într-o postare pe Facebook.

Reprezentantul Suediei la Uniunea Europeană, Lars Danielsson, a transmis la începutul lunii ianuarie că subiectul aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen va fi pus pe ordinea de zi a Consiliului în momentul în care se va ajunge la un acord cu statele care s-au opus inițial, anume Austria și Țările de Jos.

Lars Danielsson a mai transmis că oficialii suedezi vor iniția o serie de consultări între diplomații români, bulgari, austrieci și olandezi.

Suedia a preluat de la 1 ianuarie 2023 președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, de la Republica Cehă, pentru o perioadă de șase luni.

Sursa foto: Parlamentul European

Comentarii