Thursday, April 25, 2024
Jurnalism corect


Bogdan Aurescu a avertizat UE că propaganda pro-rusă s-a intensificat, la un an de la declanșarea invaziei în Ucraina

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 20 februarie 2023 Etichete: , , , , ,

Bogdan Aurescu a avertizat în timpul reuniunii miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană, ce a avut loc luni, 20 februarie, la Bruxelles, că propaganda pro-rusă s-a intensificat, mai ales în perioada în care Ucraina marchează un an de când Vladimir Putin a ordonat invazia.

Ministrul de Externe le-a transmis omologilor din UE că scopul propagandei pro-ruse este de a „alimenta narative utile ale Rusiei” și de a „scădea susținerea și solidaritatea la nivelul societăților din diferite state europene cu Ucraina și cu cetățenii ucraineni”, potrivit unui comunicat transmis de MAE.

Bogdan Aurescu a îndemnat la sporirea atenției și vigilenței în acest sens.

În timpul reuniunii miniștrilor de Externe din UE de luni, invazia rusă asupra Ucrainei a reprezentat principala temă de discuție.

Ministrul de externe român a menționat sprijinul pentru adoptarea rapidă a celui de-al zecelea pachet de măsuri restrictive la adresa Rusiei (detalii, aici), continuarea asistenței financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace, susținerea misiunii militare de asistență a UE pentru Ucraina, respectiv intensificarea demersurilor în vederea găsirii căilor juridice pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de atrocitățile comise în Ucraina, inclusiv pentru crima de agresiune”, se arată în comunicatul MAE.

La reuniune a participat și ministrul de Externe din Republica Moldova

La reuniunea de luni a participat și ministrul de Externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, în condițiile în care țara vecină se confruntă „cu un grad ridicat a amenințărilor la adresa securității și stabilității”, lansate de Federația Rusă.

Potrivit MAE, Bogdan Aurescu a pledat pentru sprijinirea Republicii Moldova pe mai multe planuri „pentru a putea face față atitudinii foarte asertive a Rusiei”.

CITEȘTE ȘI: Aurescu propune sancțiuni pentru încercările de destabilizare din R. Moldova

Totodată, ministrul român a mai pledat pentru „ancorarea ireversibilă” a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin crearea unui plan pentru integrarea pe piața internă, liberalizarea comerțului, rezolvarea problemelor legate de accesul la serviciile de roaming și interconectarea cu UE în domeniul energiei.

Situația drepturilor omului din Iran și cooperarea Teheranului cu Moscova, dar și diplomația climatică și energetică, au fost alte subiecte abordate de miniștrii de Externe din UE.

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii