Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Grevă spontană la CFR, multe trenuri nu mai circulă / Grindeanu: Sunt deschis la dialog, dar pe argumente, nu pe poziții de forță

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 20 decembrie 2021

Luni, 20 decembrie, angajații CFR au intrat în grevă spontană. Inițial, circulația trenurilor nu a fost afectată, iar sindicaliștii din domeniu au avut o discuție cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Însă după ce întâlnirea cu Grindeanu s-a încheiat, mai multe trenuri au fost oprite, unele chiar pe trasee, iar acum mulți călători sunt afectați de grevă. Luni dimineață, au oprit lucrul reparatorii de locomotive, iar în jurul prânzului au intrat în grevă și restul angajaților CFR.

Greva spontană

Angajații CFR sunt nemulțumiți de nivelul salariilor, după cum a precizat luni, 20 decembrie, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România (FSTFR), Rodrigo Maxim. Concret, este vorba despre nemulţumirea angajaţilor faţă de prorogarea aplicării legii statutului personalului feroviar.

De menționat este că reparatorii de locomotive au oprit lucrul încă de azi dimineață, iar în jurul prânzului și ceilalți CFR-iști au intrat în grevă.

„Salariile la reparatorii de locomotive care au oprit lucrul se apropie de salariul minim brut pe economie, iar oamenii nu mai fac faţă, cu toate scumpirile care s-au făcut, nu mai rezistă. Neaplicarea legii privind statutul personalului feroviar înseamnă şi îngheţarea salariilor. În legea 195/2020 privind statutul personalului feroviar se prevedea o grilă de salarizare în funcţie de salariul minim brut pe economie. Deci salariul angajatului egal cu salariul minim brut pe economie înmulţit cu un coeficient, care nu însemna foarte mult, era o creştere salarială de 35%, care aplicată pe salariul minim brut pe economie nu însemna o creştere atât de mare, cu atât mai mult cu cât la CFR Călători din 13.000 de oameni s-a ajuns la 11.500 de salariaţi. Dacă se aplica legea privind statutul personalului feroviar mai ieşeau la pensie o mare parte din ei, deci practic nu ar fi însemnat un impact financiar foarte mare pe bugetul Ministerului Transporturilor. Dacă era gândit şi aplicat bine, putea să fie fără niciun impact financiar.

Între orele 10:00 şi 12:00 şi ceilalţi ceferişti aşteaptă de la ministrul Transporturilor un comunicat, un mesaj în care să li se spună când se va aplica legea statutului personalului feroviar, de câte ori mai au de gând s-o proroge, ce se întâmplă, pentru că toţi sunt nemulţumiţi şi nu ştim care vor fi deciziile lor pe parcursul zilei de astăzi. Toţi ceferiştii sunt nemulţumiţi, prorogarea termenului aplicării legii privind statutul personalului feroviar îi supără pe toţi. Ei au înţeles că sunt abandonaţi de Guvernul României, pentru a nu ştiu câta oară şi că nu li se respectă munca şi că sunt traşi practic pe linie moartă, în timp ce toată UE dezvoltă transportul feroviar în ţările lor, numai la noi în România nu se întâmplă acest lucru”, a declarat anterior Rodrigo Maxim pentru Agerpres.

Postarea lui Grindeanu

După întâlnirea cu sindicaliștii, Sorin Grindeanu a explicat, într-o postare pe Facebook, că a discutat cu directorii generali și economici de la CFR „pe date economice reale”. Vicepremierul PSD a punctat că toate companiile trebuie să treacă printr-un proces de „eficientizare economică” în 2022, el arătându-se totodată „deschis la dialog”.

„Este evident că sunt Companii în dificultate. Asta este realitatea și nu trebuie să o ascundem. Anul viitor toate Companiile, fie că vorbim despre CFR Infrastructură, fie că vorbim despre CFR Călători sau CFR Marfă, trebuie să treacă printr-un proces de eficientizare economică. Și asta în acord cu prevederile PNRR.

Sunt deschis la dialog, dar bazat pe argumente economice sustenabile și nu pe poziții de forță. Bineînțeles că dialogul va continua până la găsirea celor mai bune soluții. Toate modurile de transport sunt prioritare pentru mine. Asta le-am transmis astăzi și celor de la CFR”,  ascris pe Facebook ministrul Grindeanu, după discuțiile cu CFR-iștii.

Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *