Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Peste 2.000 de copii ucraineni au depus cereri să se înscrie în școlile din România

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 21 aprilie 2022

Peste 2.000 de copii ucraineni au depus cereri pentru înscrierea ca audienți în școlile din România, a transmis Ministerul Educației joi, 21 aprilie. 

Potrivit datelor săptămânale ale Ministerului Educației, de la izbucnirea conflictului din țara vecină, 2.008 copii au depus cereri pentru înscrierea ca audienți în sistemul educațional din România, dintre care 1.746 (620 de prescolari și 1.126 elevi) au fost înscriși deja în școli sau grădinițe.

Psihologul Radu Leca a explicat anterior, la solicitarea Main News, că pentru un minor care a fugit din calea războiului, posibilitatea de a-și continua studiile, chiar și într-o altă țară, îi conferă acestuia șansa de a-și recăpăta echilibrul emoțional.

„Faptul că un copil refugiat, la noi în țară, primește posibilitatea să își continue studiile, reprezintă, din punct de vedere psiho-emoțional, unul din stâlpii de echilibru. Copilul respectiv a fugit de război și și-a văzut, poate, frații și surorile mai mari uciși, și-a văzut părinții despărțiți de război.

El, din momentul în care ajunge să reînvețe lucruri fantastice pentru mintea lui, primește acces la un tip de echilibru. Dacă nu ar urma programele educaționale românești sau, indiferent de țara în care se află, din Basarabia, Germania, Franța, Austria, nu ar mai fi atât de echilibrat emoțional”, a spus Radu Leca.

Totodată, copiii ucraineni au nevoie de o rutină zilnică de învățare, dată de cursurile susținute în unitățile de învățământ, a indicat psihologul.

Potrivit celor mai recente date ONU, 763.769 de refugiați au ajuns pe teritoriul României de la izbucnirea războiului de pe 24 februarie.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *