Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


CSM: Creșterea vârstei de pensioare pentru judecători și procurori ar putea bloca sistemul judiciar

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 26 mai 2023 Etichete: , , , , , ,

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) dezaprobă proiectul privind pensiile speciale aflat în dezbatere în Parlament, susţinând că o creştere „intempestivă” a vârstei de pensionare pentru judecători şi procurori ar putea determina ieşirea la pensie până la sfârşitul anului 2025 a peste 1.500 de magistraţi. Sistemul judiciar din România se confruntă cu o lipsă de personal, potrivit informațiilor oferite de CSM.

Precizările oficialilor CSM vin după ce Marius Budăi, ministrul Muncii, a anunțat că  vârsta de pensionare va creşte treptat până la 65 de ani pentru toţi românii, în urma discuţiilor cu Comisia Europeană privind eliminarea pensiilor speciale. Parlamentul urmează să adopte această lege, în viitorul apropiat. La momentul actual, magistrații se pot pensiona și la 49 de ani(n.r după minimum 25 ani vechime)

Ce propune CSM pentru pensionarea judecătorilor și a procurorilor

CSM propune ca soluţie o creştere etapizată a vârstei de pensionare, poate într-un interval de 15-20 de ani.

„Orice modificare a condiţiilor de pensionare, atât din perspectiva modului de calcul, cât şi din cea a stagiului minim obligatoriu şi a vârstei de pensionare, nu poate interveni intempestiv, cu afectarea aşteptărilor fireşti ale magistraţilor în funcţie, care ar îndeplini aceste condiţii pe viitor. Aşadar, aplicarea unor dispoziţii legale de această natură nu se poate realiza decât etapizat, pe o perioadă de timp rezonabilă, tocmai pentru a răspunde cerinţei de previzibilitate a cadrului normativ, evocată constant în jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, spune CSM, potrivit Agerpres.

CSM susține că pensionarea în masă a magistraţilor va duce la un veritabil blocaj în activitatea judiciară. La acest moment, sunt vacante 1.129 de posturi de judecători, dintr-o schemă de 5.304 posturi, respectiv 818 posturi vacante de procurori, dintr-o schemă de 2.948 posturi, potrivit sursei citate.

Pensiile speciale din România au făcut obiectul unor discuții controversate. România încă nu a aprobat definitiv legea care să le reglementeze, potrivit cerințelor Comisiei Europene, însă, ministrul Muncii, Marius Budăi a anunțat că nu se vor elimina. Detalii puteți citi aici.

Ministerul Muncii este instituția care propune eliminarea sau revizuirea pensiilor speciale. Comisia Europeană a cerut României să nu mai fie inechități în sistemul public de pensii și să aplice principiul contributivității.

Aflați aici ce sunt pensiile speciale și ce au decis parlamentarii până la acest moment cu privire la acordarea acestora

 Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii