Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Nuclearelectrica ia un împrumut de 145 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții pentru finanțarea unui proiect de siguranță nucleară în România. Produsul final, prima unitate de detritiere din Europa

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 22 decembrie 2023 Etichete: , , , , ,

Banca Europeană de Investiții a anunțat vineri, printr-un comunicat, că va susține financiar Nuclearelectrica cu un împrumut de 145 de milioane de euro pentru un proiect de siguranță energetică, în urma semnării unui acord. Produsul final al investiției ar urma să fie prima unitate de detritiere, adică de eliminare a tritiului din Centrala Nuclearelectrica Cernavodă (CTRF). Instalația de detritiere (CTRF) de la Cernavodă va fi a treia din lume și prima din Europa și va oferi României posibilitatea de a deveni centru european pentru producția și exportul de tritiu. 

„Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Societatea Naţională Nuclearelectrica SA (Nuclearelectrica) au încheiat un acord pentru un împrumut în valoare de 145 milioane EUR pentru a sprijini finalizarea primei instalaţii de detritiere (CTRF) din Europa la Centrala Nucleară Cernavodă (CNE Cernavodă)”, se arată în comunicat.

Potrivit comunicatului citat, CTRF va elimina tritiul din agentul de răcire şi din moderatorul reactorului (apa grea), ceea ce va conduce la o protecţie sporită a mediului, publicului si a sănătăţii şi securitatii ocupaţionale a angajaţilor, în deplină aliniere cu obiectivele ESG ale Nuclearelectrica şi ale Europei.

Ce este tritiul

Tritiul, un izotop al hidrogenului, este produs în principal în reactoarele cu apă grea (cum ar fi CANDU). CTRF va elimina tritiul din apa grea a reactoarelor CANDU si din instalatiile de la centrala nuclearoelectrica de la Cernavoda.

Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica (listată la BVB ca SNN), a declarat că: „Utilizând o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, instalaţia de detritiere de la Cernavoda (CTRF) va fi a treia instalaţie de detritiere din lume şi prima din Europa şi va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producţia şi exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune. Suntem bucuroşi să implementăm o tehnologie inovatoare românească, bazată pe ani de cercetare şi dezvoltare, un exemplu de leadership al României în industria nucleară”

Acest proiect face parte din strategia de investiţii, care conduce la dezvoltarea sectorul nuclear în conformitate cu politica energetică naţională”, a mai adăugat director general Nuclearelectrica.

BEI și-a început activitatea în România la mijlocul anilor 1990 și avea ca obiective modernizarea drumurilor și a clădirilor, precum și reînnoirea flotei aeriene naționale. În prezent, România este cel mai mare beneficiar al serviciilor de consultanță BEI, care a acordat finanțări unui număr de peste 10.000 de IMM-uri, în valoare de peste 17,78 miliarde de euro.

Nuclearelectrica este al doilea cel mai mare producător de electricitate din România şi singurul producător de electricitate nucleară din ţară, care asigură aproximativ 20 % din consumul de electricitate naţional şi 35 % din electricitatea produsă fără emisii de gaze cu efect de seră.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii