Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Noi detalii din dosarul dispozitivelor cardiace preluate de la cadavre / Ce ar fi fost obligați să facă pacienții înainte de operațiile care le-ar fi pus în pericol viața

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 22 februarie 2023 Etichete: , , , , , , ,

Apar noi detalii în dosarul în care un medic de la un spital din Iași a fost arestat preventiv, fiind acuzat de anchetatori că ar fi montat pe sute de pacienți dispozitive cardiace preluate de la cadavre. Procurorii susțin că pacienții ar fi fost obligați, înainte de intervențiile chirurgicale care le-ar fi pus în pericol viața, să fie consultați la o clinică privată deținută de medicul Dan Tesloianu, unde ar fi fost stabilite diagnostice false, potrivit referatului prin care procurorii au cerut arestarea preventivă a medicului.

Este vorba de dosarul în care procurorii Parchetului General susțin că medicul Dan Tesloianu, ajutat și de alți medici de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, ar fi montat 238 de dispozitive cardiace preluate de la cadavre.

Anchetatorii au precizat, inițial, că aveau indicii potrivit cărora pacienții ar fi primit diagnostice false și, în unele cazuri, chiar medicamente care să le provoace simptome care să ducă la necesitatea montării unui dispozitiv cardiac.

În referatul transmis de Parchetul General la solicitarea Main News, se arată că pacienții care apelau la serviciile medicului Dan Tesloianu ar fi fost obligați să vină mai întâi la clinica privată pe care o deținea alături de un alt medic.

Acest lucru s-ar fi întâmplat în condițiile în care procedurile de chirurgie care trebuiau efectuate pentru montarea dispozitivelor necesitau o scrisoare medicală din partea unui medic specialist, potrivit sursei citate.

Există indicii că, de regulă, la majoritatea pacienților pe care îi consultă la (n.r. clinica privată) consemnează un diagnostic nereal (bradicardie), care să justifice necesitatea prescrierii unui stimulator cardiac”, se arată în referatul prin care procurorii au obținut arestarea preventivă a medicului Tesloianu.

  • Bradicardie este denumirea medicală dată scădereii frecvenței cardiace sub 60 de bătăi pe minut la adulți și la mai puțin de 80 bătăi pe minut la copil, având în vedere că inima unui adult sănătos bate de 60-90 de ori pe minut, atunci când persoana respectivă se află în stare de repaus – Wikipedia;

Anchetatorii mai susțin că ar exista cazuri în care bradicardia să fi fost indusă prin prescrierea unor medicamente și, astfel, dacă ar fi fost schimbată medicamentația, nu ar mai fi fost nevoie de intervenții chirurgicale.

Mai mult, procurorii mai arată că Dan Tesloianu și medicii care l-ar fi ajutat în cei cinci ani în care ar fi montat dispozitive cardiace preluate de la cadavre ar fi modificat inclusiv formularele de „Consimțământ informat al pacientului”.

Ei ar fi adăugat, ulterior, „prin corectoare, rescriere și/sau adăugiri”, fără să le aducă la cunoștință pacienților, un paragraf prin care aceștia „și-ar fi exprimat acordul prealabil pentru implantarea unui dispozitiv extras din cadavre”, se mai arată în documentul citat.

Reamintim că medicul Dan Tesloianu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat, printre altele, de luare de mită și abuz în serviciu.

CITEȘTE ȘI: Primele rețineri în dosarul aparatelor cardiace preluate de la cadavre. Un medic e acuzat că ar fi pus diagnostice fictive sau ar fi prescris special medicamente care să provoace probleme

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii