Primele rețineri în dosarul aparatelor cardiace preluate de la cadavre. Un medic e acuzat că ar fi pus diagnostice fictive sau ar fi prescris special medicamente care să provoace probleme
Unul dintre medicii vizați de perchezițiile de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași a fost acuzat de procurorii Parchetului General că ar fi montat 238 de dispozitive cardiace preluate de la cadavre pe pacienții săi. În unele cazuri, ar fi pus diagnostice fictive sau ar fi prescris medicamente care să fi provocat probleme cardiace pentru a fi necesară montarea aparatelor în cauză, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă, 18 februarie. El a fost reținut și va fi prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă.
Procurorii susțin că doctorul ar fi recurs la această metodă timp de 5 ani, între 2017 și 2022, și au documentat 238 de cazuri în care ar fi implantat „dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște”.
Anchetatorii mai arată că medicul ar fi ignorat „riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul” și că reutilizarea unui astfel de aparat este interzisă de legislație.
Astfel, în Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași ar fi existat o rețea formată din alte cadre medicale care i-ar fi furnizat acestuia dispozitivele cardiace ce erau „extrase inclusiv de la pacienți decedați, fără respectarea prevederilor legale și fără acordul, anterior decesul, al persoanelor în cauză sau al aparținătorilor”.
„Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de proveniență) și, în consecință, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătății, certificate de garanție și documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare
O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică”, se mai arată în comunicatul Parchetului General.
Alte cinci persoane, cadre medicale, au intrat în vizorul procurorilor, fiind acuzate de luare de mită, iar alți 5 pacienți au fost acuzați de dare de mită.
Amplu dosar de corupție la Spitalul „Sfântul Spiridon”
Procurorii Parchetului General, alături de polițiști de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Direcția de Investigații Criminale, IPJ Brașov, IPJ Iași, IPJ Neamț și IPJ Suceava au făcut în dimineața zilei de vineri 24 de percheziții.
20 dintre percheziții au avut loc în Iași, 3 percheziții în Brașov și 1 percheziție în Neamț. Au fost vizate 5 spitale, un ONG, sediul unei primării de comune, 9 domicilii ale unor persoane fizice și 11 sedii sociale ale unor firme.
Potrivit unor surse Main News, doi medici cardiologi, dintre care unul care lucrează la un spital militar din Brașov, sunt vizați de acuzațiile anchetatorilor.
Totodată, perchezițiile ar fi avut loc la Spitalul de Urgență „Sfântul Spiridon” din Iași.
„De asemenea, au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcțiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată”, mai arată procurorii.
Imobilul respectiv ar fi fost construit într-o arie protejată, de către medicii implicați în dosar, din banii obținuți ilegal, fiind vizată la perchezițiile de vineri și Primăria Movileni, au mai precizat sursele Main News.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii