Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Curtea de Apel Constanța, așteptată marți să decidă asupra cererii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia de strămutare a dosarului lui Vlad Pascu

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 2 aprilie 2024 Etichete: , ,

Curtea de Apel Constanța va lua decizia marți cu privire la cererea Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia de strămutare a dosarului în care este judecat Vlad Pascu, responsabilul accidentului mortal de la 2 Mai. De asemenea, în data de 4 aprilie este programat un nou termen în procesul de fond.

Dosarul privind strămutarea procesului a fost înregistrat la Curtea de Apel Constanța în data de 19 martie, iar cererea a fost inițiată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia.

Vlad Pascu a fost trimis în judecată în luna octombrie pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive. La termenul din 14 martie, solicitarea lui Vlad Pascu de a fi judecat în procedură simplificată, prin care pedeapsa este redusă cu o treime, a fost admisă. În data de 4 aprilie este programat un nou termen în dosarul de fond al lui Vlad Pascu la Judecătoria Mangalia. Avocatul familiei uneia dintre victimele lui Vlad Pascu a precizat că la acest termen se va discuta solicitarea de schimbare a încadrării juridice, care acum este de ucidere din culpă, în omor calificat.

Prima înfățișare în cazul lui Vlad Pascu era programată pentru 22 februarie, la ora 9.00, la Judecătoria Mangalia. Totuși, dosarul a fost amânat pentru ora 12.30 deoarece Pascu avea o altă audiere la Tribunalul Constanța, unde încerca să evite arestul preventiv, însă cererea sa a fost respinsă.

La reluarea procesului, judecătoarea din dosar a observat că Vlad Pascu nu avea reprezentare legală deoarece unul dintre avocați s-a retras din cauza și celălalt a declarat că protestează, fiind solidar cu acțiunea declanșată de Baroul București. Prin urmare, a solicitat ca următorul termen să fie stabilit după data de 29 februarie.

Judecătoarea a decis ca următorul termen să fie pe 14 martie și a trimis o solicitare către Baroul Constanța pentru desemnarea unui avocat din oficiu pentru Vlad Pascu, care să-l reprezinte pe toată durata procesului.

Judecătoarea desemnată să judece acest caz este Ioana Ancuța Popoviciu.

Părinţii victimelor din accidentul provocat de Vlad Pascu au fost nemulţumiţi de atitudinea pe care aceasta a avut-o în sala de judecată. Astfel, ei au declarat jurnaliştilor că atunci când ea a intrat în sală ar fi mestecat gumă. Ulterior, judecătoarea a cerut buletinul tânărului mort în accidentul rutier despre care nu ştia că a decedat.

Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că Inspecţia Judiciară s-a sesizat în cazul judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu.

“Sesizarea se întemeiază pe aspectele apărute în mass media în cursul zilelor de 22 şi 23 februarie 2024, referitoare la modalitatea în care s-a desfăşurat şedinţa de judecată într-o cauză penală aflată pe rolul Judecătoriei Mangalia cu termen de judecată la data de 22 februarie 2024, cu referire la obligaţia judecătorului de a studia dosarele anterior şedinţei de judecată, modalitatea de gestionare a dosarelor şi şedinţelor de judecată, precum şi verificarea unor eventuale situaţii de incompatibilitate în care s-ar fi putut afla judecătorul învestit cu soluţionarea cauzei”, a precizat CSM.

Al doilea termen de judecată a avut loc în 14 martie. Tatăl tinerei ucise în accidentul produs de Vlad Pascu şi-a exprimat nemulţumirea pentru că Vlad Pascu nu a fost adus la acel termen.

”Îl vedeţi pe Vlad Pascu adus aici? Nu. Există portiţa pentru a nu fi adus, se profită de ea şi cu asta basta. Dacă eram eu, Doamne-fereşte, în locul lui, mă luau de ceafă, îmi puneau cătuşele şi mă aduceau aici să fiu judecat. Discreţionar”, a comentat el.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii