Ministrul Muncii vrea ca reforma pensiilor speciale să fie aprobată în această sesiune parlamentară
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că reforma pensiilor speciale va fi apobată în această sesiune parlamentară. El va avea mai multe discuții cu reprezentanții Băncii Mondiale şi cei ai Comisiei Europene, pe tema pensiilor speciale, chiar dacă magistrații amenință cu proteste și blocarea activității instanțelor, nemulțumiți de prevederile prin care se schimbă vârsta de pensionare.
Budăi susține că este necesar să aibă discuții cu oficialii instituțiilor mai sus amintite, pentru a fi „sigur” că reforma pensiilor speciale va fi aprobată în forma solicitată de Comisia Europeană.
„Nu vreau să adopt, şi am solicitat liderilor coaliţiei, în principal celor doi – şi vorbesc aici de Nicolae Ciucă şi de Marcel Ciolacu -, acest mod de lucru încă de la început, de când am început să implementez PNRR pentru a nu mă întoarce, ulterior, după aprobare să spună Comisia că nu e în regulă”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, citat de Agerpres.
Ministrul Muncii nu a dat un răspuns ferm cu privire la nemulțumirile magistraților, expuse pe larg de Main News, ci doar a precizat că Guvernul „are obligația de a implementa ce și-a asumat în Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR), pentru a primi în continuare fondurile europene, necesare investițiilor”.
PSD a depus un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor
PSD a depus o un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Potrivit proiectului redactat de PSD, sunt vizate inclusiv pensiile aflate deja în plată. Decizia social democraților vine după ce Comisia Europeană a solicitat, în mod repetat, României să renunțe la pensiile speciale care provoacă „inechități” în sistemul public. Oficialii europeni vor ca țara noastră să aibă un sistem de pensii bazat pe contributivitate.
În ceea ce-i privește pe magistrați, au cerut Comisiei Europene suspendarea imediată a reformei a pensiilor de serviciu, reformă pe care au numit-o „complet netransparentă şi iresponsabilă”, de natură să afecteze sistemul de Justiție. Mai multe detalii despre nemulțumirile magistraților români, puteți citi aici.
CITEȘTE ȘI: Propunerile Băncii Mondiale pentru reforma „pensiilor speciale” ale militarilor
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii