Magistrații români cer Comisiei Europene să suspende reforma pensiilor speciale
Patru asociaţii ale judecătorilor şi procurorilor au transmis o scrisoare deschisă preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi comisarului pentru Justiţie, Didier Reynders, în care le solicită să intervină pentru „suspendarea imediată a reformei pensiilor speciale”. Cele patru asociații ale magistraților acuză Comisia Europeană de „ipocrizie şi iresponsabilitate”, pentru că a negociat cu Guvernul şi nu cu sistemul judiciar din România, în ceea ce privește proiectul de lege al pensiilor speciale.
Scrisoarea este semnată de judecătoarea Dana Gârbovan, reprezentanta Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Andreea Ciucă – Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Florica Roman – Asociaţia Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) şi Elena Iordache – Asociaţia Procurorilor din România (APR) vine în contextul în care reforma pensiilor speciale a fost avizată de Comisia Europeană, relatează Agerpres.
„Îndemnăm Comisia Europeană să ceară Guvernului României suspendarea imediată a aşa-zisei reforme a pensiilor de serviciu ale magistraţilor, reformă complet netransparentă şi iresponsabilă şi, potrivit surselor guvernamentale, avizată de Comisia Europeană. Această aşa-numită ‘reformă’ subminează total independenţa şi funcţionalitatea sistemului judiciar. Sute de judecători au plecat deja în ultimele 12 luni, iar peste 1.100 de posturi judiciare sunt în prezent neocupate. Întregul sistem este pe punctul de a se prăbuşi din cauza volumului de muncă copleşitor şi a numărului insuficient de judecători, agravate de ameninţările continue la adresa statutului nostru ca urmare a ‘reformelor’ aprobate de Comisia Europeană. Acest lucru trebuie oprit imediat!”, se arată în scrisoarea asociațiilor magistraților, trimisă Comisiei Europene.
De ce nu acceptă magistrații din România reforma pensiilor speciale. Au început primele proteste
Magistraţii români susţin că, la 29 mai, a fost propusă de coaliţia de guvernare o listă de amendamente „care modifică în mod fundamental, inacceptabil, intempestiv şi complet netransparent” proiectul de lege de modificare a pensiilor de serviciu ale magistraţilor, aflat în dezbatere parlamentară finală la Camera Deputaţilor.
Proiectul de lege privind pensiile speciale ale magistraților a fost supus spre adoptare Parlamentului la începutul anului 2023, într-o formă care fusese avizată pozitiv cu observaţii de către Consiliul Superior al Magistraturii şi aprobată de Senat la 29 martie 2023. Mai exact, magistrații din România nu sunt de acord cu creșterea vârstei de pensionare și susțin că nu este normal ca oficialii Comisiei Europene să „negocieze cu partidele politice”.
„O astfel de metodă netransparentă şi neloială de ‘negociere’ între Guvern şi Comisia Europeană cu privire la statutul magistraţilor români este inacceptabilă, demonstrând ipocrizia şi iresponsabilitatea Comisiei în relaţiile sale cu sistemul judiciar din România”, au transmis reprezenanții magistraţilor români. Ei au cerut Comisiei Europene să suspende orice măsuri legislative legate de pensiile de serviciu ale magistraților, precizând că sistemul judiciar va fi grav afectat, dacă forma propusă de Guvern în ceea ce privețe pensiile speciale va fi aprobată.
Mai multe instanțe din țară au anunțat cu proteste, iar Tribunalul Buzău a decis să judece numai cauze penale, urgente, în perioada 6-8 iunie ac, din cauza proiectului de lege privind pensiile speciale ale magistraților.
Care sunt principalele modificări privind pensiile speciale ale magistraților, propuse de Guvern
-Judecătorii, procurorii, judecătorii de la CCR și magistrații – asistenți de la Curtea Supremă se pot pensiona dacă au cel puțin 25 de ani vechime exclusiv în aceste funcții.
-Vârsta de pensionare va crește etapizat la 60 de ani până în 2035, dar va fi de 50 de ani începând din 2024. (Anexa 2). Magistrații vor avea cea mai scăzută vârstă de pensionare, raportată la cea standard, dintre toate categoriile care beneficiază de pensii speciale.
-În perioada 2024- 2029 pensia specială va fi de 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor permanente pe 12 luni consecutive la alegere din ultimii 10 ani. Din 2024 și până în 2043 perioada de raportare se va mări până la 300 de luni. Magistrații vor fi singurii care vor avea o pensie de 80% din venit, toți ceilalți „speciali” vor avea una de 65%.
-Pensiile în plată ale magistraților vor fi recalculate, dar recalcularea se va face la veniturile nete și nu la cele brute.
-Pensiile speciale ale magistraților vor fi impozitate cu 30% pentru partea necontributivă ce depășește salariul mediu brut pe economie- 6.700 de lei.
-Actualizarea pensiilor magistraților nu se va mai face în funcție de creșterea indemnizației ca până acum.
-Magistrații nu vor mai putea cumula mai multe pensii speciale.
-Nicio pensie ( valoare netă) nu va mai depăși venitul brut din perioada de activitate.
-Personalul auxiliar din instanțe și parchete se va pensiona (etapizat) la 65 de ani până în 2043.
-Pentru personalul auxiliar de specialitate, procentul aferent bazei de calcul va fi de 65%, nu de 80%.
Comisia Europeană încă nu a avut un punct de vedere oficial cu privire la scrisoarea transmisă de magistrații români. Anterior, oficialii acestei instituții menționau că „vor supraveghea procesul legislativ” privind reforma pensiilor speciale.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii