Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Justiției a anunțat suplimentarea la 15 a numărului procurorilor delegați la Parchetul European / Laura Codruța Kovesi solicitase 20-30 de procurori

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 9 octombrie 2020

Ministerul Justiției va suplimenta de la 10 la 15 numărul procurorilor delegați la Parchetul European a anunțat vineri ministrul Cătălin Predoiu. Șefa noii structuri anticorupție a UE, Laura Codruța Kovesi, a solicitat ca țara noastră să delege 20-30 de procurori. 

„În ultima perioadă, am purtat discuții cu Procurorul General al României și cu Procurorul-Șef DNA pe acest subiect, analizând concret volumul de încărcare, deficitul de personal și ceilalți parametri tehnici relevanți. Plecând de la faptul că se preconizează modificări legislative care să lărgească baza de recrutare a procurorilor în unitățile specializate, am fost în măsură să suplimentăm numărul de procurori delegați de la 10 la 15, fără a afecta, în perspectivă, capacitatea de anchetă a DNA, poziție comunicată atât bilateral Procurorului-Șef al Parchetului European, cât și în cadrul Consiliului JAI. În acest fel, România se plasează pe primele locuri între statele care au luat concret decizii adecvate și necesare pentru a sprijini operaționalizarea EPPO și sperăm să fie urmată și de alte state membre UE”, a afirmat Cătălin Predoiu la reuniunea informală a miniștrilor justiției din statele membre UE.

Care va fi activitatea Parchetului European

Parchetul European va fi un organism independent al Uniunii, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii (de exemplu, fraudă, corupție, fraudă transfrontalieră în materie de TVA de peste 10 milioane EUR). În acest scop, EPPO va desfășura investigații, va efectua acte de urmărire penală și va exercita acțiunea publică în fața instanțelor competente din statele membre.

În prezent, 22 de state membre participă la cooperarea consolidată (Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania).

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis, după ce Ministerul Justiției a acceptat să delege la Parchetul European jumătate din numărul de procurori cerut de Kovesi: Germania pune la dispoziție 11 procurori, 10 din partea României nu sună așa rău

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *